Gorski kotar – Veliki Risnjak

Gorski kotar, Veliki Risnjak, 1528 m n/m

Jednodnevni izlet u nedjelju, 24.srpnja 2016. godine.

1.Tura: Crni Lug (Bijela vodica, sjedište NP Risnjak, 678 m n/m), Horvatova staza, Schlosserov dom, Veliki Risnjak, Schlosserov dom, (pauza po želji sudionika), Medvjeđa vrata, Bijela vodica,Crni Lug,

Zanimljivosti: Risnjak je planina i nacionalni park u Gorskom kotaru. Planinski masiv Risnjak sastoji se od više planinskih vrhova i spada u najljepše hrvatske planine. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta vidljivo je na svakom koraku. Planina je dobila ime po risu, koji obitava u njezinim šumama. Pod Risnjakom izvire rijeka Kupa, jedna od najčišćih rijeka u Republici Hrvatskoj. Najznačajniji vrhovi Risnjaka su: Veliki Risnjak, visine 1528 m n/m, Snježnik, visine 1506 m n/m, Sjeverni Mali Risnjak od 1434 m n/m i Južni Mali Risnjak visok 1448 m. Risnjak spada u planine Dinarskog gorja. Ima planinsku klimu s puno padalina i najuži je planinski prag između Panonije  i Mediterana, širine tridesetak kilometara.

Planinarski dom Schlosserov dom nalazi se na sedlu između vrhova Velikog i južnog Malog Risnjaka, na Schlosserovoj livadi, a na 1418 m n/m. Nazvan je po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, prvom predsjedniku HPD‑a i osnivaču hrvatske botanike. Dom je opskrbljen je jelom i pićem.

2.Okupljanje sudionika: Južno parkiralište Zagrebačkog Velesajma u 6:00, a zavisno od dogovora o prijevozu tko s kim, a s sudjelovanjem u podijeli troškova cestarine, a goriva po principu, puni spremnik za puni spremnik, na relaciji Zagreb-Crni Lug- Bijela vodica i natrag.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 6:00 sati ili 18:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K2;T2; Tumačenje zahtjevnosti na www.pdnovizagreb.hr

u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture je planinarski dom „Schlosserov dom“, koji je opskrbljen je jelom i pićem.

8.Prehrana: hrana osobna iz naprtnjače ili na planinarskom domu, a voda za piće obavezna,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a vodič će zbog bolje i racionalnije popunjenosti automobila koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima,

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič:Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.