Gorski kotar – Zeleni vir

Zeleni vir (302 m), Gorski kotar; http://www.foto-skrinja.hr/index.php/en/skrad-zeleni-vir ; preuzeto: 21.03.2018.

Jednodnevni izlet u nedjelju, 20. svibnja 2018. godine

1.Tura: Skrad – Zeleni vir – Planinarski dom Zeleni vir – Vražji prolaz – Muževa hižica – Skrad – crkva Svetog Antuna Padovanskog – izvor Dobre – kapelica Marijina uznesenja na nebo – Skradski vrh – Kavranova stijena – Skrad

Zanimljivosti: Zeleni vir je izvor (vir) potoka Iševnice koji izvire u špilji pod 70 metara visokom stijenom. Izvor je zapravo špiljsko jezero u koje sa stropa pada voda. Špiljski portal visok je 30 metara, a posebnu mu slikovitost daje 70 m visok slap potoka Curka koji se ruši pred sam portal i odmah s vodom iz špiljskog jezera tvori rječicu Iševnicu. Vražji prolaz uzak je kanjon strmih visokih strana koje su ponegdje tako stisnute da se iz njega vidi samo uzak tračak neba. Da bi se mogao prijeći, potok Jasle premošćuje niz mostića i galerija ispod kojih huči podivljala voda. Muževa hiža (320 m) je kratka špilja čiji se veliki ulaz ističe s lijeve strane potoka Jasle.

2.Okupljanje sudionika: u 07:00 sati na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: maksimalno 6:00 sati.

4.Zahtjevnost ture:

K2 – UMJERENO TEŠKO; 5 do 7h hoda

T1 – NE ZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom.

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica.

7.Smještaj: na trasi ture nalazi se Planinarski dom Zeleni vir koji je opskrbljen jelom i pićem.

8.Prehrana: hrana i piće po osobnom izboru iz naprtnjače ili na planinarskom domu.

9.Prijevoz: osobnim automobilima (sudionici će se međusobno dogovoriti sa vozačima oko individualne podjele troškova cestarine i goriva, cestarina od Zagreba do Ravne Gore iznosi 46 kuna); cijena ulaznice u izletište Zeleni vir (25 kuna).

10.Prijave i informacije: na e-mail Društva ili kod vodiča.

11.Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“

12.Predstavnik organizatora je vodič: Luka Mihelj, 099 3034 535

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.