Istra – Žbevnica i Učka

Vojak (1396 m), Učka; Snimio: Luka Mihelj, 07.10.2017.

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju, 05. i 06. svibnja 2018. godine

1.Opis ture:

Prvi dan (Subota):

06:00 – Polazak iz Zagreba (južno parkiralište Zagrebačkog Velesajma)

06:00 – 07:40 – Vožnja autocestom A6 Zagreb – Rijeka

07:40 – Dolazak na odmorište Vrata Jadrana iznad Rijeke

07:40 – 08:00 – Pauza za kavu

08:00 – 08:20 – Vožnja kroz tunel Učka

08:30 – Dolazak u Velu Dragu

08:30 – 10:00 – Obilazak Vele Drage

10:15 – Dolazak u Boljun

10:15 – 10:45 – Obilazak Boljuna

11:15 – Dolazak u Floričiče

11:15 – 12:00 – Obilazak slapa Sopot

12:30 – Dolazak u Labin

12:30 – 15:30 – Obilazak Sentonine staze Labin – Rabac (silazak: 1:00 sat hoda, povratak: 2:00 sata hoda)

16:35 – Dolazak u Brest (Planinarska kuća Žbevnica)

17:00 – Uspon na Žbevnicu (uspon: 40 min hoda, povratak: 50 min hoda)

18:30 – Povratak u Planinarsku kuću Žbevnica

Smještaj, večera i noćenje u Planinarskoj kući Žbevnica

Drugi dan (Nedjelja):

Doručak u Planinarskoj kući Žbevnica

09:00 – Polazak iz Planinarske kuće Žbevnica

09:00 – 09:50 – Vožnja do Planinarskog doma Poklon (Učka)

10:00 – Uspon na vrh Učke Vojak

12:00 – 12:40 – Pauza za ručak i obilazak vrha Vojak

12:40 – 14:20 – Silazak do Planinarskog doma Poklon

14:30 – Povratak za Zagreb

16:30 – Dolazak u Zagreb

Zanimljivosti:

Vela draga se nalazi na padinama zapadnih obronaka Učke. Vela draga je kanjonska udolina u kojoj su procesi otapanja, trošenja i erozije stijena stvorili čudesno mjesto usred istarskog krša. Do Vele drage vodi poučna staza koja kreće sa označenog parkirališta do kojeg stižemo nekoliko stotina metara nakon silaska sa Tunela Učka u pravcu Labina. Cijelom dužinom staze postavljene su poučne tabele koje predstavljaju ovaj spomenik izuzetne geomorfološke vrijednosti. Vela draga se nalazi u sklopu Parka prirode Učka.

Boljun je prastari gradić u sjeveroistočnoj Istri u Općini Lupoglav, nastao uz još i danas dobro očuvani srednjovjekovni kaštel, sa širokim pogledom na plodnu dolinu Boljunčice i planinski masiv Učke.

Slap Sopot je najveći istarski slap. Nalazi se u selu Floričiči. Slap je visok oko 30-ak metara i u svome podnožju tvori zeleno jezerce koje je stanište, nekada riba, a danas uglavnom žaba. Preko potoka koji se slijeva u slap, pruža se višestoljetni most koji je nekada bio glavna poveznica svih sela s lijeve strane potoka s Pićnom, središtem biskupije.

Sentonina staza proteže se od Labina do uvale Maslinica u Rabačkom zaljevu. Staza obiluje potočićima i brzacima preko kojih vodi sedam mostova stvarajući vilinski doživljaj. Ipak, najveće atrakcije su više metarski slapovi koji se prelijevaju preko vijugavih sedrenih barijera, dok kod najvećeg je nekada postojao mlin čiji se ostaci vide i danas i slijeva se u prekrasno tirkizno jezero. Negrijeva špilja svojom tajanstvenošću također privlači pozornost, naime iz unutrašnjosti stijene izvire bistra voda, a osim toga postoji legenda koja govori da je u špilji pronađen kostur diva, triput većeg od normalnog čovjeka.

Žbevnica (1014 m) je istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije i ujedno najzapadniji hrvatski tisućnjak. Najviša točka na vršnoj livadi označena je kamenom kupom. Na padini pod vrhom je repetitor do kojeg vodi makadamska cesta, ali on ne narušava ljepotu vrha jer je od njega udaljen 30 min. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita. Iznad sela Bresta, oko 35 min ispod vrha, nalazi se Planinarska kuća Žbevnica. To je zidana kuća koju je na mjestu starije drvene kuće podiglo HPD Planik iz Umaga, čiji je članovi otvaraju po najavi. Pred kućom su na padini brojne klupe za odmor, a u šumi u blizini izvor koji ljeti presuši.

Vojak (1396 m) je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme gol travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara. Toranj je sagrađen 1911., o čemu svjedoči natpis ugrađen na samome pragu. Unutrašnjost tornja uređena je kao suvenirnica Parka prirode Učka, a njegova terasa, do koje vodi 30 stuba, jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. U blizini vrha nalazi se telekomunikacijski toranj i vojni radar za nadzor zračnog prometa.

2.Okupljanje sudionika: u 06:00 sati na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: prvi dan 6:00 sati, drugi dan 4:00 sata.

4.Zahtjevnost ture:

K2 – UMJERENO TEŠKO; 5 do 7h hoda

T1 – NE ZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

T2 – UMJERENO ZAHTJEVNO; hodnja+povremena upotreba ruku, lagano penjanje

5.Oprema: standardna planinarska oprema za dvodnevni boravak u planini, ponijeti dovoljne količine vode za dva dana, slojevitu, ali i topliju odjeću, zaštitu od sunca, vjetra i moguće kiše, baterijsku svjetiljku i vreću za spavanje.

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica.

7.Smještaj: na trasi ture nalazi se Planinarska kuća Žbevnica koja je neopskrbljena, ali ima pitku vodu i električnu energiju. Cijena noćenja je 45 kuna za članove, a 85 kuna za nečlanove Društva. Preporuča se obavezno korištenje vreća za spavanje.

8.Prehrana: hrana i piće po osobnom izboru iz naprtnjače za dva dana (u subotu je predviđeno kuhanje graha pa molim sudionike da ponesu konzerve graha, lovačku juhu i kobasice).

9.Prijevoz: osobnim automobilima (sudionici će se međusobno dogovoriti sa vozačima oko individualne podjele troškova cestarine i goriva, cestarina od Zagreba do Naplatne postaje Učka u jednom smjeru iznosi 100 kuna).

10.Prijave i informacije: na e-mail Društva ili kod vodiča.

11.Rok prijave: Petak, 27. travnja 2018. godine do 10:00 sati.

12.Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“

13.Predstavnik organizatora je vodič: Luka Mihelj, 099 3034 535

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.