Istra – Žbevnica i Učka

Planinarska kuća Žbevnica (851 m); Snimio: Mladen Vučković, 20.05.2004.

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju, 07. i 08. listopada 2017. godine

1.Opis ture:

Prvi dan (Subota): Polazak iz Zagreba osobnim automobilima sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma u 6:00 sati. Vožnja autocestom A6 Zagreb – Rijeka i dalje Istarskim ipsilonom do izlaska Učka te dalje lokalnom cestom u smjeru Labina do Poučne staze Vela draga. Na parkiralištu ostavljamo automobile te započinjemo obilazak Poučne staze Vela draga u trajanju od 1:30 sati. Odlazak do Boljuna i turističko razgledavanje prastarog gradića. Nastavljamo dalje prema Roču te preko Sluma lokalnom cestom do Bresta. Uspon do Planinarske kuće Žbevnica gdje ostavljamo stvari za noćenje i nastavljamo dalje na vrh Žbevnicu. Povratak do planinarske kuće i noćenje.

Drugi dan (Nedjelja): Nakon doručka, napuštamo sa stvarima Planinarsku kuću Žbevnica te se vraćamo do Bresta gdje smo ostavili automobile. Automobilima nastavljamo do Poklona gdje započinjemo uspon na vrh Učke Vojak. Ovisno o vremenu, postoji mogućnost posjete Park šumi Golubinjak kod Delnica.

Zanimljivosti:

Vela draga se nalazi na padinama zapadnih obronaka Učke. Vela draga je kanjonska udolina u kojoj su procesi otapanja, trošenja i erozije stijena stvorili čudesno mjesto usred istarskog krša. Do Vele drage vodi poučna staza koja kreće sa označenog parkirališta do kojeg stižemo nekoliko stotina metara nakon silaska sa Tunela Učka u pravcu Labina. Cijelom dužinom staze postavljene su poučne tabele koje predstavljaju ovaj spomenik izuzetne geomorfološke vrijednosti. Vela draga se nalazi u sklopu Parka prirode Učka.

Boljun je prastari gradić u sjeveroistočnoj Istri u Općini Lupoglav, nastao uz još i danas dobro očuvani srednjovjekovni kaštel, sa širokim pogledom na plodnu dolinu Boljunčice i planinski masiv Učke.

Žbevnica (1014 m) je istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije i ujedno najzapadniji hrvatski tisućnjak. Najviša točka na vršnoj livadi označena je kamenom kupom. Na padini pod vrhom je repetitor do kojeg vodi makadamska cesta, ali on ne narušava ljepotu vrha jer je od njega udaljen 30 min. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita. Iznad sela Bresta, oko 35 min ispod vrha, nalazi se planinarska kuća Žbevnica. To je brvnara HPD-a Planik iz Umaga, čiji je članovi otvaraju po najavi. Pred kućom su na padini brojne klupe za odmor, a u šumi u blizini izvor koji ljeti presuši.

Vojak (1396 m) je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme gol travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara. Toranj je sagrađen 1911., o čemu svjedoči natpis ugrađen na samome pragu. Unutrašnjost tornja uređena je kao suvenirnica Parka prirode Učka, a njegova terasa, do koje vodi 30 stuba, jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. U blizini vrha nalazi se telekomunikacijski toranj i vojni radar za nadzor zračnog prometa.

2.Okupljanje sudionika: u 06:00 sati na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: prvi dan 5:00 sati, drugi dan 3:00 sata.

4.Zahtjevnost ture:

K1 – LAGANO; manje od 5 h hoda

T1 – NE ZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

5.Oprema: standardna planinarska oprema za dvodnevni boravak u planini, ponijeti dovoljne količine vode za dva dana, slojevitu, ali i topliju odjeću, zaštitu od vjetra i moguće kiše, baterijsku svjetiljku i vreću za spavanje.

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica.

7.Smještaj: na trasi ture nalazi se Planinarska kuća Žbevnica koja je neopskrbljena, ali će se moći kupiti piće. Cijena noćenja je 25 kuna za članove Društva. Preporuča se obavezno korištenje vreća za spavanje.

8.Prehrana: hrana i piće po osobnom izboru iz naprtnjače za dva dana (postoji mogućnost korištenja kuhinje).

9.Prijevoz: osobnim automobilima (sudionici će se međusobno dogovoriti sa vozačima oko individualne podjele troškova cestarine i goriva, cestarina od Zagreba do Naplatne postaje Učka u jednom smjeru iznosi 110 kuna).

10.Prijave i informacije: na e-mail Društva ili kod vodiča.

11.Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“

12.Predstavnik organizatora je vodič: Mladen Vučković, 091 5668 069

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.