Južni Velebit

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju, 04 i 05. lipnja 2016.godine.

1. Opis ture:

Prvi dan (Subota): Polazak iz Zagreba osobnim automobilima sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma u 6:00 sati. Vozimo se auto-cestom do izlaska Sveti Rok uz jedno usputno stajanje do Svetog Roka u odmorištu „Zir“, dalje nastavljamo državnom cestom D 50 cestom prema Svetom Roku. Kod restorana „Braja“, odvaja se Županijska cesta 1566 koja vodi preko Malog Halana do Obrovca. Od restorana Braja (570 m n/m) vodi asfaltni put u dužini 8,8 km. Nakon toga 12,7 km nastavak po dobrom makadamskom putu do Praga (869 m n/m). Nakon prijeđenih 21,5 km dolazimo do Praga i burobrana, od kuda započinje uspon na Tulove grede. Parkiralište na prijevoju Prag-burobran (869 m n/m) vrh Tulove grede (1120 m n/m),  te povratak istim putom do parkirališta-burobrana. Dužina staze 3,4 km. Visinska razlika je 321 m. Efektivnog hoda oko 2:00 sata. Dalja nastavljamo automobilima u pravcu Obrovca, Masleničkog mosta u Starigrad i do parkirališta kroz glavni ulaz u Nacionalni park Paklenica. Dalje oko 5,5 km ili 2:30 sati na noge do Planinarskog doma „Paklenica“ gdje ćemo noćiti.

Drugi dan (Nedjelja):Planinarski dom „Paklenica“- Mala Močila-Škiljići-Jurline-Lukčeva pećina-Anića kuk (712 m n/m)-Anića luka-parkiralište kod glavnog ulaza u Klancu, odnosno oko 4:30 sati efektivnog hoda. Dalje automobilima-Stargrad-Maslenica-Sveti Rok i silazak na D50 u pravcu Gospića,sa  skretanjem desno u selu Raduč. Na mjestu skretanja nema putokaza, ali to je jedino mjesto sa vidljivim proširenjem ( 20 m asfaltirano ) i dalje nastaviti dobrom makadamskom cestom. Okvirno na polovini puta cesta presijeca željezničku prugu i nakon 5 km dolazi se do smjerokaza koji  upućuje lijevo za Zir i Trkulje. Dalje makadamom nastaviti još 1 km do zaselka Trkulje, od kuda i započinje uspon na vrh Zira. Zaselak Trkulje (615 m n/m), vrh Zir (850 m n/m), i povratak istim putom do zaselka Trkulje. Ukupna dužina puta 4 km. Visinska razlika je 261 m. Efektivnog hoda oko 1:00 sat. Dalje povratak na D 50 u pravcu Gospića i autocestom za Zagreb sa zaustavljanjem u odmorištu Janjče i eventualno u Gospiću.

Zanimljivosti: Tulove grede, Velika Paklenica, Anića kuk, Zir,

Tulove grede: (kako ih narod naziva još i Tulo, Tulovice), sa najvišim vrhom (1120 m n/m) su stjenovit greben izrazito strmih kukova izgrađen od vapnenačkih stijena koji se proteže u dužini od oko jednog kilometra, a sastavljen je od niza okruglih tornjeva, stupova, pukotina, procjepa, škrapa, žljebova, uskih prolaza, ponikvi i niza drugih neobičnih kraških oblika, što im daje posebnu čar i ljepotu. U južnom podnožju grebena nalazi se travnata zaravan zvana Dolac poda Tulom. Svaki putnik koji je dolazio ili odlazio u Zadar (autocestom ili magistralom) nije mogao proći, a da ne zapazi gole stjenovite vrhove koji se gotovo okomito uzdižu iznad, sada  već poznatog, tunela „Sveti Rok“. Gledajući sa južne strane izgledaju divlji, nepristupačni i neosvojivi. No, međutim, oni imaju i pitomiju stranu, do  vrha se može doći sa sjeveroistočne strane. Uz ove su stijene vezane razne narodne predaje. Po njima, ondje su se legli zmajevi, a u stijenama su živjele nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće u tim stijenama za koje se vjerovalo u puku, jest Crna kraljica koja je donosila nesreću. To je mitsko biće dalo ime planinskom prijevoju Kraljičinim vratima.

Velika Paklenica: Dolina Velike Paklenice duga je 14,5 km. Zbog vodonepropusne litološke podloge od izvora Velike Paklenice, pa do njenog sutoka s Brezimenjačom, voda je u koritu Velike Paklenice prisutna tijekom cijele godine. Od Anića kuka do Marasovića u dužini od 3 km ima izrazite kanjonske značajke-uska je (nekoliko desetaka metara) i duboka (do 400 m). Urušeni stijenski blokovi djelomično su zagradili kanjon što uvjetuje formiranje brzaka i manjih slapova. Riječ je o prostoru izuzetne geomorfološke vrijednosti, koje slovi kao najatraktivnije hrvatsko penjalište, poznato penjačima diljem Europe, a i šire.

Anića kuk:Nigdje na Velebitu jedna uspravna stijena nije tako naglašena i istaknuta kao što je to Anića kuk. Penjete li se njezinim podnožjem uz rub potoka ili je promatrate s nekog drugog mjesta u Anića luci, ta stijena dominira cijelim krajem. Sa samog vrha Anića kuka sa (712 m n/m) pruža se lijep pogled prema Podvelebitskom kanalu i izlazu potoka Velike Paklenice iz svoga kanjonskog dijela, dok se prema sjeveru nazire prijevoj Buljma, Babin vrh, Vaganski vrh i Sveto brdo, a nešto bliži su Komić, Krivi kuk, Vlaški grad, Borovnik i Zoljin kuk. Preko 70 godina Anića kuk privlači i mnogobrojne penjače s preko 100 uređenih smjerova.

Zir: Zir je izdvojeno-usamljeno brdo pri kraju Ličkog polja visoko svega (850 m n/m). Zbog svog usamljenog položaja, svaki putnik, koji je prolazio autocestom Zagreb-Split nije mogao, a da ne zapazi impozantne stijene koje se okomito izdižu iznad šumskog zelenila, kao da izranjaju iz Ličkog polja, kao otok iz mora. To je jedan od razloga da ga u zadnje vrijeme posjećuje sve više planinara i turista. Sa vrha Zir otvoren je pogled u svim smjerovima, a posebno na Velebitsku „pilu“, odnosno vrhove od Visočice do Svetog Brda. Zir još zovu u narodu Međača jer su se u njegove stijene i pčele nastanjivale, pa se je sakupljao med.

2. Predviđeno trajanje efektivnog hoda: prvi dan  oko 5:00 sati, drugi dan oko 5:30 sati;

3. Zahtjevnost ture: K2;T2; Tumačenje kazala u Vijestima broj 25, od 05. 02.015.godine,

4. Oprema: standardna planinarska oprema za dvodnevni  boravak u planini, boca za vodu s vodom, zaštita od sunaca i moguće  kiše,baterijska svjetiljka, lagana vreća za spavanje,

5. Obavezni dokumenti: važeća planinarska iskaznica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica;

6. Smještaj: u Planinarskom domu „Paklenica“,noćenje  po cijeni od 45,00 kuna + posteljina 30,00 kuna, ulaznica u NP 30,00 k,

7. Prehrana:Hrana iz naprtnjače za dva dana,

8. Prijevoz i sudjelovanje u zajedničkom trošku izleta: Troškovi cestarine, goriva po principu, puni spremnik  za puni spremnik i prema dogovoru s vlasnikom automobila, na relaciji Zagreb-Mali Halan- Starigrad-Gospić-Zagreb;

9. Prijave i informacije: Na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča;

10. Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

11. Predstavnik organizatora-Vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810;

12. Napomena: Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.