Medvednica

Jednodnevni izlet u nedjelju,29.studenog 2015.godine.

1.Tura: Gračani (tramvajska postaja Gračani – predzadnja postaja) – Jelačić plac – Snopljak – Brestovac – odmor – Liječnički put – Gračani (tramnvajska postaja Gračani).

Okupljanje sudionika: u 9:00 sati na Mihaljevcu (okretište tramvaja broj 14)

Bolnica Brestovac službeno je otvorena 22. svibnja 1909.godine, a 1915.godine proširena dogradnjom brojnih baraka zbog ratnih potreba. Smještena na 846 metara nadmorske visine, predstavljala je idealno mjesto za liječenje tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata Brestovac je postao vojnom bolnicom. Nakon 1918.godine Brestovac je postao poluvojna bolnica. U takvom će statusu dočekati i Drugi svjetski rat u kojem će postati i stratište hrvatskih vojnih ranjenika i bolesnika, a nakon 09.svibnja 1945.godine. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata Brestovac ponovno postaje vojna bolnica pod upravom Ministarstva domobranstva. Brestovac je 1968. godine zbog suvremenijih načina liječenja tuberkuloze napušten i zgrade su prepuštene propadanju. Danas izgleda sablasno, njegove ruševine doimlju se poput grada mrtvih, krijući u svojoj bližoj okolici tijela više od dvije stotine okrutno pobijenih hrvatskih vojnika i civila.

2.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 4:00 sati ili 16:00 km,

3.Zahtjevnost ture: K1-K2;T1; Tumačenje zahtjevnosti pogledajte na www.pdnovizagreb.hr

u „Vijestima“ broj 25.,od 05.02.2015.godine,

4.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

5.Obavezni dokumenti:planinarska iskaznica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

6.Smještaj:na trasi ture nema planinarski dom,

7.Prehrana:hrana iz naprtnjače,

8.Prijevoz:tramvajem broj 14, Novi Zagreb-Mihaljevac,oko 35 minuta vožnje,te tramvajem broj 15, Mihaljevac-Gračansko Dolje, do postaje Gračani, oko10 minuta vožnje,

9.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

10.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

11.Predstavnik organizatora je vodič:Željko Jurinjak, 091 2505 810,

12.Napomena:Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, da će se ponašati u skladu s planinarskom etikom, da će se pridržavati plana provedbe ovoga izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta, a u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

pdf-icon

Preuzmite letak izleta u PDF-u za ispis.