Medvednica

Bikčevićeva staza (nepresušni izvor); Snimio:Željko Jurinjak,18.04.2015.godine

Jednodnevni izlet u subotu, 16. travnja 2016.godine.

1. Tura:Parkiralište kod potoka Bliznec-odmorište na Njivicama-dom na Hunjki-Sljemena vrh – planinarski dom Runolist, gdje je cilj pohoda-Gračansko dolje ili parkiralište kod potoka Bliznec.

2. Okupljanje sudionika: u 7:45 na okretištu tramvaja broj 15 u Gračanskom dolju ili 08:15 sati kod informacijske postaje Bliznec,Parka prirode Medvednica na parkiralištu kod potoka Bliznec.

Polazak na pohod: u 08:30 sati, nakon upisa sudionika, izdavanja iskaznica i kontrolnih listića pohoda. Na kontrolnim točkama KT-1 Njivice i KT-2 Hunjka ovjeravaju se kontrolni listići, a na cilju pohoda KT-3 planinarski dom Runolist ovjerava se obilazak pohoda i dodjeljuju se priznanja, i to: za 3 sudjelovanja na pohodu-brončana značka, za 5 sudjelovanja na pohodu-srebrna značka, za 7 sudjelovanja na pohodu-zlatna značka, za 10 sudjelovanja na pohodu-plaketa, za 15 sudjelovanja na pohodu-posebna plaketa, za 20 sudjelovanja na pohodu-posebna značka, Trasa pohoda ima, uz uobičajene planinarske oznake, odnosno markacije, prigodne oznake s natpisom Rusov pohod. Cjelokupna trasa pohoda može se prijeći za 4 do 5 sati laganog hoda. Na cilju pohoda u planinarskom domu Runolist organizirana je planinarska zabava uz živu glazbu, a u domu se mogu kupiti razna jela i pića po popularnim cijenama.

Zanimljivosti:Dana16. travnja 2016. godine održava se 24. pohod na Medvednicu. Pohod se održava od 1993.godine pod nazivom Tragom 1. izleta PD „Nikola Tesla“, a od 2003. godine pohod se održava pod nazivom Rusov pohod odnosno preimenovan je po nadimku inicijatora i pokretača pohoda Antuna Željka Matišina-Rusa koji je preminuo u kolovozu 2002. godine

3. Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno oko 5:00 sati ili oko 16:00 km,

4. Zahtjevnost ture: K1;T1; Tumačenje zahtjevnosti pogledajte na www.pdnovizagreb.hr

u „Vijestima“ broj 25.,od 05.02.2015.godine,

5. Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

6. Obavezni dokumenti:planinarska iskaznica s markicom za 2016.godinu, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

7. Smještaj: na trasi ture ima Planinarski domu Hunjka i planinarski dom Runolist,

8. Prehrana:hrana iz naprtnjače ili u planinarskom domu uz individualno plaćanje usluge,

9. Prijevoz: gradski prijevoz ZET-a, autobusni i tramvajski,

Sudionici izleta koji će doći na izlet osobnim automobilima, mogu ih parkirati na parkiralištu kod okretišta na Gračanskom dolju ili na parkiralište kod potoka Bliznec.

10. Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11. Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“,

12. Predstavnik organizatora je vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, da će se ponašati u skladu s planinarskom etikom, da će se pridržavati plana provedbe ovoga izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta, a u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.