Medvednica

Jednodnevni izlet u nedjelju, 1.svibnja 2016. godine.

1.Tura: Gračansko Dolje 9:00-staza broj 17-Leustekov put-Stara Lugarnica-Činovnička livada-Činovničko sedlo-Sljeme(1033m)-pauza-povratak istom stazom kojom smo i pristupili.

Okupljanje sudionika: u 9:00 sati na Gračanskom Dolju (okretište tramvaja broj 15)

Sljeme je vrh Medvednice planine iznad Zagreba, a nalazi se na 1033 metara  nadmorske visine. Najviša točka na Medvednici nije njezin prirodni vrh-Sljeme, nego vrh 169 metara visokog telekomunikacijskog tornja koji se nalazi u neposrednoj blizini vrha. Taj vrh nije impresivna „špica“ poput onih alpskih, nego je skriven u šumi, otprilike po sredini strmog sljemena planine. Građani su prvi puta mogli uživati u pogledu sa Sljemena 1870. godine kada je šuma na njegovom vrhu potpuno posječena.

Iste je godine njemački geodet Nitzl doveo na Sljeme zagrebačke trgovce Lovrenčića i Meška koji su se toliko oduševili pogledom s planine da su odlučili na njezinom vrhu izgraditi solidnu drvenu piramidu. Iako visoka samo 4 metra, malena je piramida bila prvi objekt u povijesti hrvatskog planinarstva! Kako je rasla šuma, rasla je i piramida: 1877.godine podignuta je nova drvena konstrukcija visoka 8 m, a 1889.godine  zamijenio ju je željezni vidikovac od čak 12 m. Izgradnjom prvog, željeznog TV tornja na Sljemenu 1960. godine piramida je postala suvišna pa je premještena na Japetić u Samoborskom gorju gdje i danas dočekuje planinare. Međutim, posjetitelji Sljemena nisu dugo uživali u novom vidikovcu: 1973.godine je projektiran novi TV toranj pa je stari zatvoren za javnost.

Novi je sljemenski toranj bio zamišljen kao raj za posjetitelje željne dalekih vidika, s dizalom koje bi ih odvezlo na 81 m visine do otvorenog vidikovca ili do nešto niže kavane s pogledom na sve strane svijeta. U planu je bio čak i luksuzni restoran s rotirajućom platformom koji nikad nije izgrađen. Nažalost, toranj je bio otvoren za posjetitelje samo nepune dvije godine, nakon čega su se posjetitelji Sljemena morali zadovoljiti „samo“ pogledom koji puca s vidikovca na vrhu planine. Za lijepa vremena s njega se vidi cijelo Zagorje, ali i dobar dio sjeverozapadne Slovenije i čak slovenskih Alpa!

2.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 4:15 sati ili oko 15:00 km,

3.Zahtjevnost ture: K1;T1; Tumačenje zahtjevnosti pogledajte na www.pdnovizagreb.hr

u „Vijestima“ broj 25.,od 05.02.2015.godine,

4.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

5.Obavezni dokumenti:planinarska iskaznica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

6.Smještaj:na trasi ture nema adekvatan planinarski dom,već ugostiteljsko objekti,

7.Prehrana:hrana iz naprtnjače ili u ugostiteljskom objektu na vrhu,

8.Prijevoz:tramvajem broj 14, Novi Zagreb-Mihaljevac,oko 35 minuta vožnje,te tramvajem broj 15, Mihaljevac-Gračansko Dolje, do okretišta Gračansko Dolje, oko10 minuta vožnje ili osobnim automobilom do Gračanskog Dolja gdje se do povratka može parkirati automobil ispred ugostiteljskog objekta Buffet „Pred Tunelom“,

9.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

10.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

11.Predstavnik organizatora je vodič:Jure Bušljeta 091 5943 959;099 6854 841,

12.Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, da će se ponašati u skladu s planinarskom etikom, da će se pridržavati plana provedbe ovoga izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta, a u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.