Medvednica

Kapelica  Svetog Jakoba (858 m n/m) na vrhu Velikog Plazura

Jednodnevni izlet u nedjelju, 15.svibnja 2016.godine.

1.Tura: Šestine, odnosno crkva Sv.Mirka (242m) – Šestinski Lagvić – vrh Brebak (521m) – Javornica – vrh Brestovac ili Cer (842m, iznad Mrcine) – Sljeme vrh (1033m) – (odmor po dogovoru sudionika  u Buffet-u „Vidikovac-Sljeme“) – Žensko sedlo – Malo Sljeme (959m) – Planinarski dom „Grafičar“ (864 m) – kapelica Sv.Jakoba (859m) – Nadstrešnica Glog kod Mlečnice – Medvedgrad (579m) – Šestinski Lagvić – Šestine kod crkve sv. Mirka.

Opis: Na vrh Medvednice, Sljeme (1033 m n/m) najstrmijom, ali najljepšom stazom!

Zanimljivosti: Sljeme (1033m) je naziv za najviši vrh planine Medvednice, za vršni hrbat koji podsjeća na sljeme krova jer strmo odvaja južnu zagrebačku od sjeverne zagorske padine. Na obronku Medvednice, zvanom Veliki Plazur, na nadmorskoj visini od 864 m, smjestila se gotska kapelica Sv. Jakoba ili Sv. Jakova koja je nekad pripadala Šestinama, a danas o njoj brine ksaverska župa. Sv. Jakobu, kako ga zovu domaći ljudi, Gračanci i Zagorci hodočaste već desetljećima. U pisanim izvorima kapelica Sv. Jakoba se spominje 1746. godine kao drvena kapelica manjih dimenzija. Vjerojatno su je gradili rudari iz obližnjeg rudnika Zrinskih.

Zaslugom baruna Kulmera 1847. godine sagrađena je nova zidana zgrada kapelice, a po projektu arhitekta Jurja Denzlera kapelica je 1935. godine temeljito obnovljena. U dekoraciji unutrašnjosti korišteni su elementi starohrvatske ornamentike pa se kapelica odlikuje kulturno-povijesnim, arhitektonskim i graditeljsko-tipološkim vrijednostima te je službeno zaštićena kao kulturno dobro. Do kapelice se lako može doći jer se nalazi pored Sljemenske ceste kojom voze automobili i autobus. Iza kapelice je uređeno odmorište s klupama s kojeg se pruža lijep vidik na grad Zagreb i dio Posavine. Sa tog odmorišta prema dolje se spušta neoznačena strma šumska staza prema Sljemenskoj cesti i dalje prema planinarskoj stazi 12.

2.Okupljanje sudionika:u nedjelju na autobusnom terminalu ZET-a, Britanski trg, a za polazak autobusa ZET-a, broj 102., Britanski trg-Mihaljevac, s polaskom u 8:40, do postaje Šestine-centar 8:57:50 ili postaja kod crkve Sv. Mirka, a od koje počinje naša tura,

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 5:50 sati ili 19:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K2;T1; Tumačenje na www.pdnovizagreb.hr, u Vijestima broj 25., od 05.veljače 2015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, voda za piće i zaštita od moguće kiše,

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica s markicom za 2016. godinu, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture ima planinarska dom „Grafičar“, s tim da ćemo se težišno zadržavati samo na vrhu Medvednice, odnosno Sljemenu u Buffet-u „Vidikovac-Sljeme“,

8.Prehrana:hrana po izboru, osobna iz naprtnjače ili u Buffet-u „Vidikovac-Sljeme“,

9.Prijevoz: gradski prijevoz ZET-a, autobusni i tramvajski ili osobni automobili,

Sudionici izleta koji će doći na izlet osobnim automobilima, mogu ih parkirati na Šestinskom trgu, koji se nalazi 100-tinjak metara od Šestinske crkve u pravcu Šestinskog Lagvića, a s obzirom da nam je povratak na to isto mjesto.

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič:Jure Bušljeta, 091 5943 959, 099 6854 841,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.