Psunj – Brezovo polje, 984 m n/m

Psunj; Snimila: Kristina Slišurić, 12.10.2013. godine

Jednodnevni izlet u nedjelju, 28.kolovoza 2016.godine.

1.Tura: Strmac 350 m n/m, staza Božikovcem (trasa Slavonskog planinarskog puta) Brezovo polje 984 m n/m i natrag po stazi Jastrebinačkim potokom. Planinarska staza Božikovačkom kosom se preko Donjeg i Gornjeg Previta uspinje na Dobru vodu i preko Kelove ravni stiže na Brezovo polje. U povratku nas staza istim putem vodi do križanja staza u blizini Dobre vode i spušta se Jastrebinačkom kosom s koje ubrzo silazi i šumskim putom prateći tok Jastrebinačkog potoka spušta nas pored šumarske brvnare Jastrebinac na šumsku cestu s koje nakon 10′ hoda silazi obraslom šumskom vlakom i spušta nas do kaptiranog izvora „Đukina česma“ na Strmcu pored Gornjeg jezera.
Znimljivosti:

Psunj je šumovita i pitoma planina smještena na jugozapadu Slavonije. Zajedno s Papukom, Krndijom, Dilj gorom, te Požeškom i Babjom gorom čini planinsku cjelinu Slavonskog gorja. Psunj se proteže smjerom sjeveroistok – jugozapad u dužini oko 35 km, a poprečno oko 20 km i najviša je planina cijele Slavonije.

Posebnosti: Specijalni rezervat šumske vegetacije Muški bunar. Na području od 42 hektara nalaze se ostaci stare slavonske prašume. Unutar zaštićenog područja nalazi se oko 300 godina stara sastojina hrasta kitnjaka i orijaških stabala bukvi. Zbog opasnosti od Minsko – eksplozivnih sredstava ostalih iza ratnih djelovanja, odlazak u područje Muškog bunara je opasan!

Brezovo polje je najviša točka Psunja i najviši vrh u Slavoniji. Sam vrh označen je zidanim geodetskim tornjem visokim 10 m usred male livade pokraj ceste. Nešto dalje, na kraju ceste, sa zapadne strane vrha je 70 m visok željezni televizijski odašiljač i nekoliko pratećih objekata. Neposredno pred ogradom oko odašiljača uređen je prostor sa spomenikom braniteljima stradalim u Domovinskom ratu. Nažalost, cijelo područje Psunja bilo je tijekom rata zahvaćeno ratnim djelovanjima pa postoji mogućnost da na nekim mjestima ima zaostalih mina. Vrh Brezovo polje dostupan je makadamskom cestom, a do njega vodi i nekoliko markiranih putova.

2.Okupljanje sudionika: južni ulaz Zagrebačkog Velesajma u 7:00, te vožnja do Nove Gradiške i Izletišta Strmac. Od Zagreba automobilima, oko 159 kilometara i dalje planinarski.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: maksimalno 6:00 sati ili 15:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K2; T1; Tumačenje kazala u Vijestima broj 25, od 05. 02.015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, voda za piće i zaštita od sunca i moguće kiše,

6.Obavezni dokumenti: članska planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture je Planinarska kuća „Strmac“,

Planinarska kuća “Strmac” nalazi se na istoimenom izletištu. Smještena je na nadmorskoj visini od 350 m n/m, ispod Božikovačke kose, na rubu livade u dolini potoka Begovice. Planinarska kuća ima odvojenu spavaonicu s 32 postelje za noćenje, kuhinju, blagovaonicu i sanitarni čvor. Raspolaže vlastitim vodovodom i priključena je na električnu mrežu. Do kuće je moguć pristup automobilom, zadnjih 300 m uži makadamski put. Opskrbljena je i otvorena po dogovoru.

8.Prehrana: osobna iz naprtnjače ili na Planinarskoj kući ako se dogovorimo,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, popunu kojih koordinira vodič, a poradi racionalnijih troškova,

10.Prijave i informacije:na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“,

12.Predstavnik organizatora je vodič:Jure Bušljeta, 091 5943 959, 099 6854 841 i Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.