Republika Slovenija – Karavanke, Stol 2236m n/m

Stol 2236 m n/m

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju, 10 i 11. rujna 2016.godine.

1.Opis ture:

Prvi dan (Subota): Polazak iz Zagreba osobnim automobilima sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma u 6:00 sati. Vozimo se auto-cestom Zagreb-Ljubljana-Jesenice do izlaska Lesce i dalje lokalnom cestom u smjeru Žirovnice i Jesenica, te  mjesta Moste pri Žirovnici i dalje ka  Završnici (okupljanje na parkiralištu pored jezera u Dolini Završnice ili na kavi u Gostinstvo Gregor, Moste 44) i Valvasorjevom dom pod Stolom (1181 m n/m), gdje ostavljamo automobile i nakon jela nastavljamo po planinarski do Prešernove koče na Stolu (2174 m n/m) preko Žirovniške planine (Žirovniška pot). Nakon smještaja u koči uspon na Stol (2236 m n/m) i uživanje u vidicima i obzorju, te povratak na koču i uživanje u zalasku sunca, večera, planinarsko druženje i počinak.

Drugi dan (Nedjelja): Ustajanje i uživanje i izlasku sunca, doručak, oproštaj od dežurnog osoblja na Planinarskoj koči na Stolu, spust preko Žabreške i Žirovniške planine (Zabreška pot) do Valvasorjevog doma pod Stolom, pauza i jelo, povratak istim putem automobila za Zagreb uz usputno stajanje po  želji sudionika.

Zanimljivosti: Stol je prekrasna planina po svim elementima, najviši vrh Karavanki na samoj granici Austrije i Slovenije (njem. Hochstuhl). Ako se popnete do vrha, doživjet ćete prave užitke visokogorja, tako da vam se trud višestruko isplati. Iz mjesta Žirovnica do približno polovice nadmorske visine, vodi makadamska cesta, kojom prolazite ostavljajući desno i iza sebe Završniško jezero. Cesta prema Stolu završava na parkiralištu ispred planinarskog doma “Valvasorjev dom pod Stolom”, na 1181 m n/m, odakle vodi dobro markiran put do vrha, mjestimice strm ali siguran, bez opasnosti od pada, osim kad je zameten snijegom. Ispod vrha, zapravo na nižem od dva vrha odvojena udolinom, nalazi se Prešernova koča na Stolu, na sunčanoj strani, koča u kojoj se, kad je otvorena, (do druge polovice rujna) može se dobiti odlična domaća hrana.

Vrh Stola je na 2236 m/nm, a od Prešernove koče udaljen 15 minuta hoda i pruža prekrasan pogled na Austriju sa svoje sjeverne i Sloveniju sa svoje južne strane. Posebno dobro se vidi dolina kojom se pruža autocesta od Jesenica do Kranja, jezero Bled i Nacionalni park Triglav sa Triglavom 2864 m n/m. U okolici Prešernove koče, redovito se pojavljuje i Žutokljuna galica (Pyrrohocorax graculus), vrsta iz obitelji vrana, uvijek je spremna ugrabiti zalogaj i iz ruke planinara, uvijek je na oprezu, ali ne baš uplašena zbog ljudske blizine. Kad malo steknete njeno povjerenje, možete se zabavljati hraneći ju. Ptica je u stanju uhvatiti u zraku dobačeni zalogaj. Blizu vrha često možete uočiti jedrilice i druge rekreativne letjelice, dok se s obližnjeg sportskog uzletišta uzdižu na strujanjima zraka uz planinu. Ovo je moj peti uspon na stol, o toga jedan zimski 24.veljače 1985. i svi su mi ostali u dragoj uspomeni……, zašto ne bi i vama?! Želimo vam sretan i siguran planinarski korak!

N.B. Planinarsko društvo „Novi Zagreb“ je organiziralo u sudjelovalo na pet Spomen pohoda na Stol u organizaciji planinarskih društava općine Jesenice, i to: 21.02.1982., 20.02.1983., 26.02.1984., 24.02.1985. i 23.02.1986.godine, a koji se organizira od 17.02.1968.godine u spomen na „ 20. februarja 1942 so bili borci Jeseniške čete napadeni od Nemcev na Zabreški planini pod Stolom. Četa se je pravočasno umaknila na Mali Stol k Prešernovoj koči. Nemci so hoteli borce zajeti in kljub zimskemu  času izvedili napad še na Stol. Šele po večurni borbi se je četa umaknila v dolino Završnice. Nemci so na to zasedli kočo in jo po umiku še tistu večer zažgali.“
2.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: prvi dan  oko 5:30 sati, drugi dan oko 6:00 sati,

3.Zahtjevnost ture: K2;T2; Tumačenje kazala u Vijestima broj 25, od 05. 02.015.godine,

4.Oprema: standardna planinarska oprema za dvodnevni  boravak u planini i visokogorju, boca za vodu s vodom, zaštita od sunaca, vjetra i moguće  kiše, baterijska svjetiljka,

5.Obavezni dokumenti: važeća planinarska iskaznica, osobna iskaznica i zdravstvena iskaznica,

6.Smještaj: u Prešernovoj  koči na Stolu. Kreveti u sobama imaju posteljinu, tako da vreće nisu potrebne,

7.Prehrana:Hrana iz naprtnjače za dva dana ili domu i koči po želji, zavisno od ukusa i izbora,

8.Prijevoz i sudjelovanje u zajedničkom trošku izleta: Troškovi cestarine, te goriva po principu, puni spremnik  za puni spremnik, na relaciji Zagreb, Ljubljana, Lesce, Žirovnica,Moste, Valvasorjev dom pod Stolom i natrag u Zagreb,ili 2×201 kilometar,

9.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča, i to što prije zbog smještaja,

10.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“,

11.Predstavnik organizatora je vodič: Jure Bušljeta, 091 5943 959, 099 6854 841,

12.Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaka sudionica ili sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će se ponašati u skladu s planinarskom etikom i pridržavati plana provedbe izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator si zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti, a s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.