Samoborsko gorje

Jednodnevni izlet u nedjelju,13. prosinca 2015.godine.

1. Tura: Rude – Plešivica – Okić – Rude

Okić je strma stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice, visoka 495 metara. S njenoga vrha dopire pogled do Pokupolja i Zagreba.Stijene s južne strane Okića odavna su alpinističko vježbalište. Zemljište Okića pripada planinarskoj organizaciji, koja ga je dobila presudom kotarskog suda u Samoboru 1933. godine. U podnožju Okića se nalazi planinarski dom Dr. Maks Plotnikov. Nadmorska visina doma je 411 mnv.Godine 1843. na Okić se strmom južnom stranom bosa popela prva žena, Dragojla Jarnević. Staza njezinog uspona danas je označena kao Dragojlina Staza. Ona je bila začetnica planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj u doba hrvatskog narodnog preporoda pa se smatra prvom hrvatskom planinarkom i alpinisticom.Na vrhu je Okić Grad ostaci stare gradine. Izvrsno prilagođeni terenu, daju naslutiti nekadašnji oblik i veličinu. Gradina se prvi put spominje 1183. godine, a služila je do 1616. godine. U svojoj prošlosti često je mijenjala vlasnike, a u područje pod njome u više su navrata prodrle Osmanlijske čete.

2.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 5:00 sati ili 20:00 km,

3.Zahtjevnost ture: K1-K2;T1; Tumačenje zahtjevnosti u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine,

4.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

5.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

6.Smještaj: na trasi ture je Planinarski dom dr. Maks Plotnikov pod Okićem, koji je opskrbljen,

7.Prehrana:hrana po osobnom izboru, osobna iz naprtnjače ili na planinarskom domu,

8.Prijevoz: osobnim automobilima, sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a vodič će zbog bolje i racionalnije popunjenosti automobila koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima,

Okupljanje sudionika: u 9:00 sati na južnom parkirališta Zagrebačkog Velesajma,

9.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

10.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

11.Predstavnik organizatora je vodič:Željko Jurinjak, 091 2505 810,

12.Napomena:Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.