Sjeverni i Srednji Velebit

sjeverni-srednji-velebit-i50-2

Šatorina i Gromovača, Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju, 25 i 26. lipnja 2016.godine.

1.Opis ture:

Prvi dan (Subota): Polazak iz Zagreba osobnim automobilima sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma u 6:00 sati. Vozimo se auto-cestom do izlaska Otočac, a s pauzom u odmorištu Brinje i dalje od silaska sa autoceste preko Švice do Krasna. Od Krasna po putokazu za Štirovaču. To je dobar pristup motornim vozilom i dobro je označen putokazima. Slijediti asfaltiranu cestu oko 26 km do Mrkvišta 1276 m n/m, od nosno do Planinarske kuće „Mrkvišta“ gdje će se ugledati duga prizemna baraka s lijeve strane raskrižja, 3 km prije Štirovače, a na odvojku prema Alanu i Jablancu. Smještaj u Planinarskoj kući i odlazak na Šatorinu i povratak istim putem na Planinarsku kuću, odmor druženje i počinak.

Drugi dan (Nedjelja): Ustajanje, doručak, oproštaj od dežurnog osoblja na Planinarskoj kući „Mrkvište“ iz HPD „Zavižan“ Senj, dalje se vozimo automobilima do Velikog Alana, gdje dalje nastavljamo po planinarski po Premužićevoj stazi do Gromovače, te nakon uspona povratak istim putem do  automobila na Velikom Alanu i dalje povratak za Zagreb uz usputno stajanje po  želji sudionika.

Zanimljivosti:

Šatorina:  je 1623 m n/m, zajedno s jednako visokim Zečjakom, najviši vrh srednjeg Velebita. Ima prepoznatljiv izgled koji privlači pogled iz daljine. Sastoji se od dvije travnate glavice, među kojima je maleni dolac. Prema putopisu Dragutina Hirca, vrh je dobio ime po drvenom šatoru koji su ovdje podigli geodeti radi mjerenja, ali je ipak vjerojatnije da je ime nastalo zbog oblika brda, nalik šatoru. Put do vrha građen je slično kao i Premužićeva staza, a dio koji se u obliku spirale ovija oko vrha Šatorine lijepo je vidljiv iz smjera nešto nižeg Matijević brijega (1611 m). Šatorina dominira nad dolinom Štirovače, poznatoj po prekrasnim crnogoričnim šumama.

Štirovača: Šumovita udolina Srednjeg Velebita duga oko 8 km na nadmorskoj visini nešto iznad 1100 m n/m. Također i najzapadniji dolac sa izvorom. Osim izvora i vode, Štirovaču ipak određuje šuma i prekrasne smreke kojima pogoduju ovakve vlažne i mrazne doline, odnosno mrazišta. Danas je čitava livada kao i šume koje je okružuju (osim s istoka) u granicama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Gromovača: je najviši vrh Rožanskih kukova 1676 m n/m. Sam vrh je kamenit, ali ne odaje dojam osobite visine. Posjet Gromovači zanimljiv je i zbog toga što posjetitelj na prilazu ima priliku upoznati najljepši dio Premužićeve staze, građenog uzdužnog puta koji se proteže od Zavižana do Baških Oštarija u dužinu od 57 km, prolazeći kroz najljepše i najnepristupačnije predjele Velebita. Posebno je impresivna dionica Premužićeve staze kroz inače posve nepristupačan krš Rožanskih kukova, i to je uistinu pravo graditeljsko remek-djelo.

2.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: prvi dan  oko 5:00 sati, drugi dan oko 7:00 sati;

3.Zahtjevnost ture: K2;T2; Tumačenje kazala u Vijestima broj 25, od 05. 02.015.godine,

4.Oprema: standardna planinarska oprema za dvodnevni  boravak u planini, boca za vodu s vodom, zaštita od sunaca i moguće  kiše,baterijska svjetiljka, lagana vreća za spavanje po želji.

5.Obavezni dokumenti: važeća planinarska iskaznica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica;

6.Smještaj: u Planinarskom kući „Mrkvište“. Kreveti imaju posteljinu tako da vreće nisu potrebne. Opskrbnik ne priprema hranu, ali se može dobiti kava, čaj, pivo i koristiti štednjak za nešto samostalno skuhati ili podgrijati. Na raspolaganju je i vanjski roštilj.

7.Prehrana:Hrana iz naprtnjače za dva dana,

8.Prijevoz i sudjelovanje u zajedničkom trošku izleta: Troškovi cestarine, goriva po principu, puni spremnik  za puni spremnik i prema dogovoru s vlasnikom automobila, na relaciji Zagreb-Brinje-Švica-Krasno-Mrkvište-Veliki Alan i natrag u Zagreb,

9.Prijave i informacije: Na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča;

10.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

11.Predstavnik organizatora-Vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810;

12.Napomena: Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.