Vinica i Martinščak

Martinščak 344m n/m

Jednodnevni izlet u nedjelju, 17. travnja 2016.godine.

1.Tura: Duga Resa (Stadion NK Duga Resa)-Planinarska kuća „Mladen Polović“ na Vinici preko vrha Vinica (321 m) do vrha Martinščak (346 m), nakon čega istom stazom slijedi povratak do planinarske kuće na Vinici.

2.Okupljanje sudionika: južni ulaz Zagrebačkog Velesajma u ??.00, te vožnja do Duga Rese (Stadion NK Duga Resa), a od tuda na noge oko 35 minuta do Planinarske kuće „Mladen Polović“ na Vinici, te dalje prema programu pohoda u organizaciji HPD „Vinica“ iz Duga rese.

Polazak na pohod: od planinarske kuće „Mladen Polović“ u ?’.00 sati

Zanimljivosti:

Planinarski pohod „Vinica – Martinščak“ osmišljen je i osnovan 2008. godine u cilju promicanja ljepota dugoreškog kraja i privlačenja što većeg broja planinara na pješačenje Duga Resom i okolicom.

HPD „Vinica“ svake godine po jedanput u svako godišnje doba organizira pohod u trajanju od oko 4 do 5 sati laganog hoda. Pohod se održava uvijek istom markiranom planinarskom stazom koja vodi od planinarske kuće „Mladen Polović“ na Vinici preko vrha Vinica (321 m) do vrha Martinščak (346 m), nakon čega istom stazom slijedi povratak do planinarske kuće na Vinici. Staza se proteže šumama, vinogradima, proplancima te selima i zaseocima dugoreškog kraja i dolazi do Martinščaka, na čijem se vrhu nalazi proplanak na kojem je crkvica „Sv. Martina“ po kojoj je Martinščak i dobio ime.

Vrhovi Vinica i Martinščak kontrolne su točke i Hrvatske planinarske obilaznice. Svakog tko četiri puta, odnosno po jedanput u svako godišnje doba (zimski pohod, proljetni pohod, ljetni pohod i jesenski pohod) sudjeluje na pohodu, HPD „Vinica“ nagrađuje prigodnim znakom pohoda.

Sudjelovanje na pohodu potvrđuje se prigodnim žigom kojeg vodič pohoda utiskuje u dnevnik pohoda dolaskom na Martinščak.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno oko 5:00 sati ili oko 16:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K1;T1; Tumačenje zahtjevnosti pogledajte na www.pdnovizagreb.hr

u „Vijestima“ broj 25.,od 05.02.2015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

6.Obavezni dokumenti:planinarska iskaznica s markicom za 2016.godinu, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj:na trasi ture ima Planinarska kuća „Mladen Polović“ na Vinici,

8.Prehrana:hrana iz naprtnjače ili eventualno planinarskoj kući uz individualno plaćanje usluge,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, a popunu kojih koordinira vodič, a poradi racionalnijih troškova,

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“,

12.Predstavnik organizatora je vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, da će se ponašati u skladu s planinarskom etikom, da će se pridržavati plana provedbe ovoga izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta, a u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.