Žumberačko gorje

Kapela Svetog Ilije na Svetoj Geri (1178 m n/m)

Jednodnevni izlet u nedjelju, 13. studenog 2016.godine.

1.Tura: Sošice (560 m n/m), Boići, Boljare, Sv. Gera (1178 m n/m), te natrag preko Boljare, Tratine u Sošice.

Kapela Svetog Ilije na Svetoj Geri : „Najviši vrh Žumberačke gore, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske,Sveta Gera (1178 m n/m) ponosan je na svoju kapelicu svetog Ilije. Ova kapelica nastala je u 15.stoljeću i pripadala je zagrebačkoj nadbiskupiji. Sačuvan je donji dio originalne građevine,ali se može prepoznati gotička sakralna arhitektura po četvero uglastom kamenom oltaru i dva kamena zidna postolja ispred oltara. Ostaci su bili dovoljno sačuvani da ih se konzervira i na njima podigne drveni krov i toranj, a sa strane sakristija. Blagoslov obnovljene kapelice bio je 18. srpnja 1993.godine. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić je blagoslovio obnovljenu kapelicu i pozdravio mnoštvo naroda na Svetoj Geri. Grkokatolička kapela sv. Ilije Proroka obnovljena je zahvaljujući o. Mili Vranešiću, a koji je bio i inicijator izgradnje ceste od Sošica do Svete Gere. Svake godine na sv. Iliju (20-tog srpnja) je tradicionalno proštenje i okupi se mnoštvo hodočasnika iz Hrvatske i Slovenije. Unutar crkve se nalazi i malo planinarsko sklonište. Sa slovenske strane stoje ostaci crkvice sv. Jere iz koje raste visoko drvo jarebike, a koje je u proljeće okićeno bijelim cvjetovima, a ljeti crvenim plodovima. Između ovih kapela prolazi državna granica, a jedna od druge udaljene su 30 metara. I jedna i druga kapelica stoje tu već stoljećima i uvijek su si ostale dobre prijateljice, te neka ostanu još dugo i neka se ponose jedna drugom“.Izvor: Udruga Uskok Sošice.

2.Okupljanje sudionika: okupljanje i polazak je iz Zagreba u 7:00 sati, sa parkirališta iza Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), ulica Julija Knifera, naselje Središće. Ulazak na parkiralište je moguć iz Avenije Većeslava Holjevca ili sa Avenije Dubrovnik ili od Bundeka, sa mosta „Mladosti“ ili mosta „Slobode“.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 5:00 sati ili 15,00 km,

4.Zahtjevnost ture: K1;T1;Tumačenje zahtjevnosti u Vijestima br. 25.,od 05.2.2015.godine, www.pdnovizagreb.hr

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom.
6.Obavezni dokumenti: članska planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture nema planinarskog doma, već malo planinarsko sklonište unutar kapelice Sv.Ilije,

8.Prehrana: hrana osobna iz naprtnjače.

9.Prijevoz: osobnim automobilima, sa sjevernog parkirališta „MSU“,a vodič će koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima.

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.