In memoriam – Dragutin Štefković (1935. – 2014.)

Dana 7.rujna.2014. napustio nas je naš prijatelj i član našeg  Društva, Dragutin Štefković.

dragutin_stefkovicU planinarsko društvo „Novi Zagreb“ pristupio je sa svojom suprugom Katicom 1995. godine, iako u poznim planinarskim godinama, bio je vrlo aktivan u svim našim aktiv ostima. Visok i uspravan, kao od naših planina odvaljen, naš Dragec je bio najspretniji od svih nas u pronalaženju drva, cijepanju i  paljenju naših vatri. Zavoljeli smo ga svi, a i on je nas zavolio. Uvijek je išao sa svojom Katicom, a i svoje unuke Paulu i Mislava često je vodio na naše planinarske pohode. Želio je i u njih usaditi svoju  ljubav prema planinarenju, prema planinama i prema prirodi. Istinski je uživao u svemu što ga okružuje, znao je cijeniti prirodu.

Znao nas je nasmijati svojim dosjetkama, osvojio nas je svojom jednostavnošću i spremnošću da svakome nesebično pomogne, ne štedeći niti sebe niti svoje opreme. Kada smo iznemogli od umora, nosio je naše naprtnjače i davao nam snagu da nastavimo sa hodanjem. Zaista smo ga zavoljeli, a i on  nas. Zajedno smo uživali u našim  planinarenjima i druženjima.

A onda je došla teška bolest. Naš Dragec nije bio više uspravan, polako i po malo je postajao sve pognutiji. Bolest ga je onemogućila od daljnjeg planinarenja. Ipak, nastavili smo se družiti na našim Planiforama (Planinarska fotografska radionica) gdje smo uz projekcije, ponovno oživljavali i zajedno proživljavali naše ranije izlete i uživali u  izletima naših prijatelja na kojima nismo bili. Tako je naš Dragec zajedno sa nama  ponovno prošao mnogim ranije prijeđenim putovima, ranijim našim druženjima, dočecima Novih godina pod našim bukvama. ..

A nakon završenih  zimskih i proljetnih projekcija ove godine, pronio se glas da je Dragecova bolest uzela maha. Većina nas ga je na tim projekcijama zadnji put vidjela.

“Dečki” iz Društva su ga posjećivali i prenosili  vijesti koje nisu bile ohrabrujuće. I dva dana prije nego nas je napustio, Dragec nas je sve pozdravio i  poručio nam da se i dalje družimo i  nastavimo sa planinarenjem, da ne prekidamo, nego nastavimo njegov put.

A onda, 7.rujna. 2014. nas je zauvijek napustio. Otišao je tiho kao što je i živio. Ostala je praznina  na njegovom mjestu, ali i ponos i zahvala što smo ga poznavali i voljeli. Nama je ostavio veliku ostavštinu: ljubav za planinarenje i prirodu. I mi ćemo ga se uvijek sjećati i uvijek će živjeti u našim srcima.

Članice i članovi PD „Novi Zagreb“