Cesarska gora

Tura: Klanjec (09:25) – turističko razgledavanje grada Klanjca (09:30 – 10:10) – Pasji skok (11:00) – Planinarski dom na Cesarskoj gori (11:25) – vrh Japica (12:10) – Kapela sv. Križa (13:30) – Tuheljske Toplice (14:20)

Opis izleta: Danas je u skladu sa dogovorom na članskom sastanku i itinerarom br. 90 održan izlet u Hrvatsko zagorje na Cesarsku goru, okupljanjem četrnaestero članica i članova Društva u 08:30 sati na južnom ulazu u Velesajam. Dolaskom u Klanjec, od 09:30 do 10:10 sati sudjelovali smo u vrlo poučnom i zanimljivom turističkom obilasku crkve Navještenja Blažene Djevice Marije gdje smo se upoznali sa bogatom poviješću ovoga kraja, a posebno su nas se dojmili sarkofazi bana Sigismunda Erdodyja i varaždinskog župana Emerika Erdodyja koji se nalaze u sklopu crkve i samostana. Ovim putem se posebno zahvaljujemo gđi. Snježani Ricijaš iz Turističkog ureda grada Klanjca koja nas je vodila kroz obilazak crkve, samostana i kripte sa sarkofazima. Tura i uspon na Cesarsku goru su započeli u 10:15 sati.

Cilj izleta: boravak i druženje u prirodi na čistom planinskom zraku.

Meteorološki uvjeti: vrijeme promjenjivo, ujutro više oblačno, a kasnije sunčano i dosta toplo, ugodno za planinarenje i uživanje u prekrasnim vidicima i pejzažu Zagorskih brežuljaka s pogledom na Veliki Tabor s jedne strane i Tuheljske Toplice s druge strane Cesarske gore.

Skupina: kondicijski heterogena.

Sudionici izleta: Mladen, Mirjana, Marijana, Mira, Ivan, Vera, Željko, Ankica, Željka, Željko, Luka, Darko, Katica i Vjekoslav.

Efektivnog hoda: 4:30 sati.

Provedeno ukupno na turi: 5:30 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Darko Mihelj

Fotografije: Darko Mihelj, Željko Jurinjak, Luka Mihelj i Mladen Vučković