Gorski kotar

Kamačnik, Okrugljak i Orlove  stijene

Opis izleta: danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 34  i dogovorom na članskom sastanku održan je predmetni izlet, okupljanjem sudionika na južnom  parkiralištu Zagrebačkog Velesajma u 8:00, a bili smo  već u 9:10 sati na paktalištu ušća rječice Kamačnik u rijeku Dobru, gdje smo u ugostiteljskom objektu kupili ulaznice za posjetu rijeci  Kamačnik i njenom kanjonu u njenoj cijeloj dužini od ušča do izvora po stazi koja je dugačka 4063 metra, a sama riječica je duga 3200 metara. Za ophodnju nam je trebalo 2:15 sati. Odatle se odvozimo osobnim automobilom do Planinarske kuće Lazica (666 m n/m) u blizini Gornji Kuti i ispred koje smo obavili objed iz naprtnjača, te smo nastavili automobilom do sela Male Drage, gdje ostavljamo automobil i od koga smo se uspeli na vrh Okrugljak (886 m n/m), s tim da smo se spustili na drugu stranu do sela Razor i od koga smo za 20 minuta stigli na Orlove stijene 586 (m n/m) u 17:00 sati, gdje smo jedno vrijeme uživali u prekranim pogledima na dolinu rijeke Kupe i dalje u Sloveniju.

Kamačnik: je slikoviti kanjon istoimene rječice u šumovitom masivu Velike Kapele. Rječica se 3,2 km nakon izvora ulijeva u rijeku Dobru. Na svom ušću u Dobru, Kamačnik stvara uzak stjenovit prolaz. Kroz kanjon prolazi put s nekoliko mostića i galerija i pogodan je za ugodnu jednosatnu šetnju. Priroda je neodoljivo romantična, te će vas nizom uzbudljivih prizora u bezbroj zelenih tonova dovesti do 100-tinjak metara dubokog izvora na 410 m n/m.

Okrugljak: je šumovit vrh na 886 m n/m, prepoznatljiv po stožastom obliku koji dominira područjem između sela Kuta i Orlove stijene u sjeveroistočnom dijelu Gorskog kotara. Jedan od pristupa je iz Male Drage do Okrugljaka za  1:15 sati.

Orlove stijene: se uzdižu do kote od 586 metara nad morem. Na toj koti su hrvatske šume  1957.godine, izgradile vidikovac za razgledavanje okolice. To je betonski ograđeni plato koji ima betonski stol u sredini s betonskim klupama uz ogradu s lijeve i desne strane. S vidikovca se pruža prekrasan pogled na rijeku Kupu kao i sela u susjednoj Sloveniji.

Cilj izleta: posjet kanjonu  rječice Kamačnik, Okrugljaku i Orlovoj stijeni,  boravak na svježem zraku i prekrasnom sunčanom proljetnom danu, te planinarsko druženje.

Meteorološki uvjeti: sunčano,  uvjeti za planinarenje  odlični, prvi dan proljeća nije  mogao biti bolji.

Skupina: kondicijski i iskustveno heterogena, ali se je tijekom hodnje prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika postignuta.

Boravak u planinarskom objektu: kod  planinarske kuće Lazica, odnosno ispred nje bilo je ugodno boraviti, odnosno  ispod nadstrešnice i na klupama, jer je kuća zatvorena , a otvara se po najavi, drugih posjetitelja nije bilo.

Sudionici izleta:Želko,Nera,Jasminka, Srnka i Jure.

Efektivnog hoda: oko 5:00 sati. Pređeno 17,00 km. Provedeno ukupno na turi 9:00 sati,

odmaranja 120 minuta.

N.B.
Planinarsku staza sa vrha Okrugljaka prema selu Razdrto ili obratno, na jednom dijelu staze je provedena sječa i krčenje stabala, najvjerojatnije zbog nagrđenih stabala vremenskom nepogodom,  tako da na tom dijelu nedostaje markacija, pa je treba pozorno potražiti na rubnim dijelovima te površine, jer sama staza nije uočljiva, a posebno kada sve zazeleni.

Vodič:Željko Jurinjak,

Fotografije:  Srnka Landher i Željko Jurinjak