Hrvatsko zagorje – Klanjec, Cesarska i Risvička gora

Marija Snježna na Risvičkoj gori, desno Cesarska gora

Tura: Klanjec 10:00-kapela Sv. Florijana s Kalvarijom 10:15-Klanjec-eko-staza Cesarskom gorom-Japica, vrh (509 m) 11:30(pauza)-pl. Dom na Cesargradu 12:15 (odmor)-12:45-dio grupe za Klanjec po automobile a veći dio grupe od planinarski Doma do Zelenjaka 13:45-crkva Sv. Marija Risvica na Risvičkoj gori (209 m)(pauza) 14:00-Zelenjak 14:50.

Opis izleta: Danas je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 32 i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na južnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma u 8:00 sati, gdje se je okupilo 9  sudionika (1 sudionik nije planinario!) i od kuda se uputismo automobilima prema Klanjcu. U Klanjcu nas je pred crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije dočekala gospođa Snježana Ricijaš Horvatin iz Turističke zajednice grada Klanjca. Gospođa Snježana nas je provela crkvom, dočaravši nam vrlo živopisno povijest župne crkve, franjevaca kao reda za očuvanje i promicanje hrvatske kulture, pismenosti i radišnosti, povijest Klanjca i poznatih Klanjčana te nam na kraju pokazala i znamenite sarkofage hrvatsko-ugarske velikaške obitelji Erdödy . Da nam je bar što više takvih odličnih turističkih radnika!

Pohvale idu i Ekološkoj udruzi „Japica“ iz Klanjca, Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i udruzi BIOM te gradu Klanjcu zbog vrlo informativnih i edukativnih ploča koje vas informiraju o zaštićenom krajoliku i pojedinim prirodnim vrijednostima područja kroz koji prolazite. Mala zamjerka je ta što bi Eko-staza možda morala biti nešto bolje označena na pojedinim dijelovima trase, najbolje planinarskim oznakama što nama nije bio problem jer naš vodič, stjecajem okolnosti, jako dobro poznaje tu stazu.

Cilj izleta: Posjeta gradu Klanjcu, upoznavanje s njegovim znamenitostima koliko to vrijeme dopusti, posjeta kapeli Sv. Florijana, zavjetnoj crkvi Klanjca te boravak na svježem zraku posjetom značajnom krajoliku Zelenjak – Cesarska i Risvička gora, bez obzira na relativno lošu vremensku prognozu. Uživanje u proljetnicama duž trase.

Meteorološki uvjeti: promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, s vjetrom na pojedinim dijelovima trase, s kratkom kišom i pljuskom za vrijeme boravka na pl. Ddmu; uvjeti za planinarenje dobri, začudo blatnjavih staza nešto manje od očekivanoga, nešto teži silazak zbog blatnjavog i lišćem prekrivenog puta do Zelenjaka i prilično strmi uspon od Zelenjaka do crkve Marije Snježne na Risvičkoj gori.

Skupina: kondicijski i iskustveno heterogena, ali se je tijekom hodanja prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika.

Boravak u planinarskom objektu: Na planinarskom domu Cesargrad dočekao nas je vrijedni dugogodišnji domar HPD „Cesargrad“ Damir Vrabec koji nam je zagrijao prostoriju za boravak unutar doma i omogućio nam odmor na toplome ugodnim za vrijeme kiše koja se na kratko spustila nad Cesarskom gorom. U toplini doma su nam se pridružili i planinari Udruge iz Zaboka.

Sudionici izleta: Želko, Jure, Jasminka, Srnka, Gordan, Ankica, Željka i Darko, te Luka koji nije hodao s nama.

Efektivnog hoda: oko 4:00 sata. Pređeno 14,00 km. Provedeno ukupno na turi 4:50 sati (bez jednosatnog posjeta crkvi i sarkofazima u Klajncu).

Odmaranja 50 minuta.

Vodič: Darko Mihelj.

Fotografije: Željko Jurinjak, Srnka Landher i Darko Mihelj