Hrvatsko zagorje, Ravna gora

Tura: Kamenica (Sveta Marija Snježna), Galići (Babice), Hudo Duplje, Planinarski dom „Filićev dom“, Planinarska kuća „Pusti duh“, Šveci (Velike pećine), i natrag,

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 65 od 03.10.2016.godine i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika  u 7:30 sati na južnom parkirališta „ZV“ i dalje prema navedenom i objavljenom itineraru.

Zanimljivosti:

Planinarska kuća „Pusti duh“ na Ravnoj gori raspolaže kapacitetom od 20 ležajeva (5 spavaćih soba), dnevnim boravkom, kuhinjom i sanitarnim čvorom. Prostrano dvorište pogodno je za različite igre. U blizini planinarske kuće nalaze se brojne zanimljivosti i posebnosti,  kao što su skupina razlomljenih šiljastih stijena nazvanih Zupci, Piramida na najvišem vrh Ravne gore visine 680 m n/m, odnosno vidikovac sa pogledom na širu okolicu, Kapelica Sveta Tri kralja izgrađena 1619. godine, Velike pećine, odnosno strme stijene visine 50-80 metara, građene od svijetlog vapnenca, atraktivne za slobodne penjače i alpiniste, te planinarski dom ”Filićev dom“.

Kuća je opskrbljena pićima, a hranom prema dogovoru. Kuća  je u sezoni (1.3. do 30.10) otvorena subotom i nedjeljom, a u ostale dane uz najavu. Izvan sezone (01.11. do 28.2.) otvara se po dogovoru za skupine. Domom upravlja Planinarsko društvo „Pusti duh“ Lepoglava, a opskrbnik doma je gospodin Damir Kužir.

Informacije: Damir Kužir , +385 (0)98 806 370, +385 (0)42 792 605,

Prilaz vozilom: iz sela Kamenice makadamskom cestom do  same kuće. Cesta je mjestimice oštećena, pa je potrebna oprezna vožnja.

Cilj izleta: boravak na svježem zraku i u dobrom raspoloženju svih sudionika, te je tako ugodno proveden još jedan dan u planinarskom druženju.

Meteorološki uvjeti: vrijeme ujutro oblačno i kišno po putu do Lepoglave, gdje smo pošli na kavu i pričekali njen prestanak uzdajući su u točnost prognoze, a kako je i bilo, tako da smo u 9:30 sati napustili automobil i započeli sa hodanjem i tako sve do 16:15 sati, kada smo se vratili kod automobila. Vrijeme nas je poslužilo!

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom ture prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine postignuta.

Boravak u planinarskim objektima: odmor u „Filićevu domu“ i „Pustom duhu“,

Sudionici izleta: Željko, Nera, Ante, Željko i Jure,

N.B.

Ovo je drugi izlet našeg Društva na Ravni goru ove godine, prvi je bio 28.5.2016.godine, a opisan u dojmovima broj 99 i danas, a na Planinarskoj kući „Pusti duh“  zatječemo istog opskrbnika/domara gospodina Damira Kužira, osobu vrlo susretljivu, ljubaznu i uslužnu, hvala mu za sve što čini, a kako bi se posjetitelji ugodno osjećali u ovome dijelu Ravne gore. Drage planinarke i planinari dođite na Planinarsku kuću „Pusti duh“ i uvjerite se!

Efektivnog hoda: 5:00 sati,

Pređeno: 13,00 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 7:00 sati.

Odmaranje: 120 minuta,

Vodič: Željko Jurinjak,

Fotografije:Željko Jurinjak