Marija Bistrica

Pohod: Marija Bistrica (Svetište Majke Božje Bistričke) – Stepinčev romarski put – Podgorje Bistričko – Laz Bistrički – Plasišće (418m) – Ročićeva sjenokoša – Planinarski dom Lipa – Ročićeva sjenokoša – Kaptolska lugarnica – Planinarska kuća Stara Hunjka – Planinarsko dom Ivan Pačkovski – Bikčevićeva staza – Njivice – Gračansko Dolje.

Danas je u skladu s dogovorom na članskom sastanku održan predmetni pohod, okupljanjem na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu u  8:00 i vožnja autobusom do Marije Bistrice, gdje smo stigli u 9:00 sati. Obilaskom svetišta Majke Božje Bistričke, gdje je bilo u tijeku misno slavlje i gdje smo zajedno zaželjeli da Majka božje Bistrička pomogne svima onima, koji su ovaj dan došli njoj u pohod, a mi smo nakon dvadeset minutnog pribivanje u svetištu krenuli planiranom  trasom, odnosno jednom od Zagrebačkih hodočasničkih putova , ali u obrnutom smjeru!

Nadamo se da se i to „računa“?

Želim naglasiti da se trasa planinarskih staza (staza broj 63 i  broj 65) od Svetišta teško prati zbog neprohodnosti jer se rijeko rabi i oskudnog markiranja  do Plasišća i zato smo odustali od prolaska kroz Sveti Matej, jer nam  je bila namjera ići što više označenim planinarskim stazama i izbjeći asfaltirane putove. Od Plasišća , točnije Buffet „ZAGORKA“ (gdje smo imali prvi današnji odmor) nije bilo  dalje problema u praćenju planinarskih staza.

Meteorološki (polu oblačno,oblačno, a  kiša od Velike Črešnje  do Puntijarke i od Njivica do Gračanskog Dolja, gdje smo stigli u 20:40sati) uvjeti za planinarenje dobri, a skupina kondicijski homogena i s visokom motivacijom.

Efektivnog hoda oko 9:45 sati.

Pređeno 33,84 km. Provedeno ukupno na pohodu 11:45 sati.

Ukupno šest odmaranja sa po dvadesetak minuta.

Vodič: Ante Jurić ; Fotografije: Željko Jurinjak,