Medvednica

Tura: Gornja Bistra 8:40 – Risnjakov put – Babina greda – Bistransko sedlo 11:15 – Livada Falat – Pongračevo – Pl. dom Risnjak 11:50 – 12:30 – Mikulići (Talani) 13:25.

Danas je u skladu s planom izleta i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na autobusnom terminalu ZET-a Črnomerec, pa dalje autobusom broj 176 u 8:10 do Gornje Bistre. Dalje nastavismo na noge asfaltnom (Bistričkom cestom uz koju teče i huči Bistrički potok) cestom oko 50 minuta hoda, gdje je napuštamo i od kuda naša staza nastavlja desno pa naglo (teško uočljiv odvojak s šumskog puta) lijevo po markiranoj stazi broj 46.

Na stazi dolazimo do raspela i klupa za odmaranje pored njega, gdje zatječemo stariji bračni (Katu i Branimira Golob iz Zagreba iz naselja Rudeš) par kako uređuju ( pripremaju za zimu, boje i zaštićuju) raspelo, te saznajemo da to čine svaku jesen, na pitanje jeli to možda neki zavjet, kažu da ne, nego to čine, a nakon kako su oni  izradili i postavili ovo (od borova drva i specijalnog aluminija) novo raspelo, a staro dotadašnje su postavili, odnosno položili na stablo pored. Ispričali su nam kratku legendu o postavljanju prvog raspela, a koje je postavio jedan muškarac iz Bistre kojemu  je svećenik diskretno naložio da ga postavi za iskup od grijeha, a zbog tajne ljubavi sa jednom gospođom, a koja je to „djelo“ pri ispovjedi povjerila svećeniku. I još jedno iznenađenje na stazi je bilo, a to su prekrasni pogledi na Kamniške alpe i Raduhu.

Bilo je i još jedno ugodno iznenađenje, ali o njemu neki drugom zgodom.

Meteorološki (u potpunosti vedro, sunčano,bez vjetra, vidici do Kamniških alpi i Raduhe, jesenje boje listova Bukve su bile posebne) uvjeti za planinarenje jako dobri, a skupina kondicijski homogena.

Sudionici izleta:Želko, Morana, Gordan i Jure.

Efektivnog hoda 4:05 sati. Pređeno 16,00 km. Provedeno ukupno na turi 4:45 sati.

Ukupno (tri) odmaranja ili 40 minuta.

Vodič: Željko Jurinjak ; Fotografije: Željko Jurinjak