Medvednica

Tura: Šestine, odnosno crkva Sv. Mirka (242m n/m), Šestinski Lagvić, Omladinska staza, Planinarski dom „Grafičar“ (864 m n/m),(odmor po želji sudionika) kapelica Svetog Jakoba (859m n/m), Medvedgrad (579m n/m), Šestinski Lagvić, Šestine kod crkve sv. Mirka,

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 72 od 21.11.2016.godine i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na autobusnom terminalu  ZET-a na Britanskom  trgu i s polaskom autobusa ZET-a, broj 102 u 8:40 sati i dolaskom u Šestine u 9:00 sati i dalje pješice i da bi već u 11:20 bili na Planinarskom domu „Grafičar“ i gdje se zadržasmo u čavrljanju do 13:00 sati i pomalo natrag pored crkve Svetog Jakoba i dalje izravnim spustom niz strminu preko ceste na stazu broj 1 kod Mliječnog vrela (Mrzljaka),te dalje prema Medvedgradu, pa lijevo cestom do polazišta.

Zanimljivosti:

Kapelica Svetog Jakoba:  se nalazi na obronku Medvednice, zvanom Veliki Plazur, na nadmorskoj visini od 864 m n/m, smjestila se gotska kapelica Sv. Jakoba ili Sv. Jakova koja je nekad pripadala Šestinama, a danas o njoj brine ksaverska župa. Sv. Jakobu, kako ga zovu domaći ljudi, Gračanci i Zagorci hodočaste već desetljećima. U pisanim izvorima kapelica Sv. Jakoba se spominje 1746. godine kao drvena kapelica manjih dimenzija. Vjerojatno su je gradili rudari iz obližnjeg rudnika Zrinskih. Zaslugom baruna Kulmera 1847. godine sagrađena je nova zidana zgrada kapelice, a po projektu arhitekta Jurja Denzlera kapelica je 1935. godine temeljito obnovljena. U dekoraciji unutrašnjosti korišteni su elementi starohrvatske ornamentike pa se kapelica odlikuje kulturno-povijesnim, arhitektonskim i graditeljsko-tipološkim vrijednostima te je službeno zaštićena kao kulturno dobro. Do kapelice se lako može doći jer se nalazi pored Sljemenske ceste kojom voze automobili i autobus. Iza kapelice je uređeno odmorište s klupama s kojeg se pruža lijep vidik na grad Zagreb i dio Posavine. Sa tog odmorišta prema dolje se spušta neoznačena strma šumska staza prema Sljemenskoj cesti i dalje prema planinarskoj stazi 12.

Jezerce Kraljičin zdenac: je i istoimeno izletište odmah pored njega (529 m n/m), zbog dobro uređene planinarske staze i blizine grada, jedno su od najposjećenijih lokacija na Medvednici. Do njih uz potok Kraljevec iz Šestina, a pored restauracije “Šestinski lagvić” vodi jedna od najlakših staza (Planinarska staza broj 13). Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio se naziv staze prema grofovu imenu – Staza Miroslavec. Uz put su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice. U šumi oko Kraljičinog zdenca ima puno uređenih odmorišta s drvenim stolovima i sjedalicama. Nešto poviše izletišta Kraljičin zdenac, s lijeve strane uz Sljemensku cestu, nalazi se „Lugareva kućica“, gdje se također može pojesti i okrijepiti.
Kraljičin zdenac je zapravo snažan izvor pitke vode potoka Kraljevca, a ime je dobio prema legendarnoj nemiloj “Crnoj Kraljici” (pretpostavlja se da je to bila Barbara Celjska, druga žena kralja Sigismunda Luksemburškog). Na tom je mjestu u 19. stoljeću uređen izvor i okoliš dok je grof Kulmer prije Drugog svjetskog rata napravio malo umjetno jezero odnosno ribogojilište s lugarnicom.

Legenda o zdencu: Bilo jednom da su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici. Sva osim dubokog zdenca na Medvedgradu kojim je gospodarila Crna Kraljica. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj Kraljici na Medvedgrad i zamoli je vode. No kraljica bi zle ćudi i seljacima vodu uskrati. Žedan narod sav izmučen prepusti se milosti i nemilosti šume koja je tada bila prepuna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazi vrelo koje tu prije nije postojalo. Napiju se vode, a zdenac Crne Kraljice nato usahnu.

Cilj izleta: boravak na svježem planinskom  zraku, a u dobrom raspoloženju svih sudionika, te je tako ugodno proveden još jedan dan u planinarskom druženju i u pošalicama.

Meteorološki uvjeti: oblačno, maglovito, malo kiše, ali više kondenzata,

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom ture prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika na zavidnoj razini. Posebno nas raduje kao (jedno od 57 planinarskih društva u gradu Zagrebu) Društvo, što na našim izletima sudjeluju i članice i članovi iz drugih planinarskih društava i sudionici koji su početnici u planinarstvu, a potencijalni članovi i članice našeg Društva.

Boravak u planinarskim objektima: na trasi ture boravili smo na Planinarskom domu „Grafičar“, gdje smo ručali i za čudo nađosmo i slobodni stol.

Napomena: Na dijelu staze od  Šestinskog Lagvića do Kraljičinog zdenaca nailazi  se na dvije do tri dionice, koji su dosta sužene, kao posljedica klizanja i odrona tla, a što bi trebalo do kraja sanirati, zbog velike frekvencije posjetitelja na toj stazi.

Sudionici izleta:Željko,Jasminka,Srnka,Radmila,Gordana,Vilhelm,Ante,Željko i Jure,

Efektivnog hoda: 4:00 sata.

Pređeno: 12,00 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 5:40 sati,

Odmaranje:1:40 sata,

Vodič: Željko Jurinjak,

Fotografije: Željko Jurinjak