Papuk

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju 15 i 16.10.2016.godine

Opis izleta: Jučer i danas je u skladu s itinerarom Društva  broj 66. od 10.10.2016.godine, održan predmetni izlet, s konačnim  okupljanjem sudionika u 9:00 na parkiralištu KTC u Daruvaru, od kuda smo nastavili po Vilijevom itineraru.

Subota: Odlučili smo se danas prvo popeti se na Crni Vrh, a s polazištem sa Bajine Poljane do kuda smo se dovezli osobnim automobilima iz Daruvara, te na noge markiranom stazom uz Vrani kamen (817 m n/m), pa potom do Crnog vrha (865 m n/m), najviše točke Zapadnog Papuka. Na samom Vrhu je planinarsko sklonište, a koje nam je dobro poslužilo zbog naleta kratke kiše i komu smo se zadržali oko 1 sat. Do Vrha smo došli za približno 2:30 sati. Spust je uslijedio  istom stazom i trajao je oko 3 sata, zbog jednog malog skretanja sa staze, a zbog nepostojanja uočljive markacije na jednom kratkom dijelu staze, a prije prijelaza preko ceste. Nakon povratka do automobila, odvozimo se do Doma po Petrovim Vrhom, od kuda se uspinjemo na Petrov Vrh (614 m n/m), a u povratku svraćamo u Dom pod Petrovim Vrhom, koji je bio otvoren i u ugodnoj atmosferi sa dežurnim opskrbnikom provedosmo pola sata. Dalje je slijedio odlazak u Sirač kod Hampovi u vikendicu/planinarski dom „Kod veselog Vilija i Ine“, gdje su nam zaželjeli  dobrodošlicu  Vili i Ina, te  Stanka i Renata.

Dalje je uslijedio ni malo manje važan dio izleta, večera i pjesma uz Vilijevu pratnju na gitari!

Nedjelja: Nakon doručka, uslijedila je ugodna i lagana šetnja po (selo Dereza i Donji Grahovljani) Slavonskim krajoliku. Trasa je bila ravničarska (u „planinarskom“ smislu), uglavnom kroz šumice, po livadama, kroz sela, šumskim putovima, u ukupnom trajanju od oko 4 sata.  Kružna staza kreće odmah od kuće u Požeškoj ulici broj 14 i na trasi se je uklopilo i jedno kako je Vili napisao  „malo iznenađenje“, odnosno posjet jednom prirodnom fenomenu, na komu se Viliju posebno zahvaljujemo, jer  je ipak na kraju bilo ipak veliko iznenađenje!

Cilj izleta:Boravak na svježem zraku u planinskoj prirodi, a u dobrom raspoloženju svih sudionika, zavirivanje i kutke Lijepe Naše, gdje inače ne bih nikada zašli, da ne postoje dobri ljudi, kao što su Ina i Vili,  te je tako ugodno i srdačno provedeno još jedno planinarsko  druženje.

Meteorološki uvjeti:vrijeme ujutro oblačno i kišno po putu do Daruvara, gdje smo pošli na kavu i „pričekali“ njen prestanak uzdajući su u točnost prognoze, a kako je i bilo, tako da smo u 10:0 sati napustili automobile i započeli sa hodanjem i tako sve do 17 sati, kada smo pristigli u dvore Hampovih. Vrijem u nedjelju puno bolje , ali su vidici izostali kao i dan prije. Vrijeme nas je poslužilo!

Skupina:Kondicijski heterogena, ali se je tijekom ture prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine postignuta, a osobito za stolom „Kod veselog Vilija i Ine“!

Boravak u planinarskim objektima: Na trasi izleta je Planinarsko sklonište na Crnom vrhu, koje nam je dobro poslužilo. Hvala onima koji su ga izgradili, a posebno onima koji su elemente/sastavnice istog donijeli na leđima na ovu poziciju, te u Domu pod Petrovim Vrhom u kojemu  smo srdačno dočekani i gdje smo se ugodno osjećali.

Sudionici izleta: Vilhelm, Darko, Željka, Luka, Radoslav, Vladimira, Ivan, Mira, Ana, Željko, Jasminka, Srnka i Jure, te Ina, Stanka i Renata.

Separati dojmova:

Jasminka:

„Nakon, kako kaže Jure,  dobrodošlice koju su nam zaželjeli Ina i Vili, te  Stanka i Renata, uslijedio je dio koji ćemo dugo pamtiti po mirisu i okusu hrane koju su nam pripremile vrijedna domaćica i njene prijateljice. Ne bi bilo zgodno da se u dojmovima sa ovog izleta to posebno ne naglasi a pored toga i ugodno druženje uz pjesmu i svirku …posebno zahvaljujem Ratku za pokoji ples, Vlatka odobrila… (jer meni je uz muziku ipak teško sjediti). Ovo je moj prvi izlet u Sirač, ali kako kažu ostali sudionici gostoprimstvo Hamp-ovih je uvijek beskrajno.

Nadam se da su svi uživali u ovom prekrasnom izletu a posebno u iznenađenju…špilja je stvarno bila jedan izniman doživljaj za moju malenkost….pozdrav svima do sljedećeg hodanja…Jasminka.“

Efektivnog hoda:5+4 sata,

Pređeno: oko 20 kilometara,

Provedeno ukupno na izletu: 48 sati,

Odmaranje:sve izvan efektivnog hoda,

Vodič:Vilhelm Hamp,

Fotografije: Željko Jurinjak