Plitvička jezera

Tura: Sjeverni ulaz u NP Plitvička jezera („Ulaz 1“) – Novakovića brod – Sastavci – Veliki slap – Kaluđerovac – Gavanovac – Milanovac – Milanovački Slap – Slapovi Milke Trnine – Kozjak – Burgeti – Gradinsko – Veliki Prštavac – Milino jezero – Galovac – Galovački Buk – Vir – Malo jezero – Veliko jezero – Okrugljak – Ciginovac – Labudovački slap – Prošćansko jezero – Južni ulaz u NP Plitvička jezera („Ulaz 2“) – Sjeverni ulaz u NP Plitvička jezera („Ulaz 1“)

Opis izleta: Danas smo održali izlet na Plitvička jezera. Vrijeme je bilo sunčano i dosta toplo za ovaj dio godine, ali zato idealno za obilazak jednog od naših najljepših nacionalnih parkova. Obilazak smo započeli na Sjevernom ulazu, a uspjeli smo obići sve slapove i sva jezera u nacionalnom parku. Najviše nas se dojmio Veliki slap i Veliki Prštavac. Posjećenost je bila iznimna, a ovaj izlet je za svaku preporuku. Naravno nije izostala niti vožnja brodom preko jezera Kozjak, a na kraju smo se vratili panoramskim vlakićem uz jezera. Na izletu nas je bilo sedamnaestero plus maltezer Ben.

U 06:00 sati smo se okupili na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam i krenuli automobilima prema Karlovcu te dalje preko Slunja do Plitvičkih jezera. U restoranu Degenija radimo kraću pauzu, a na Plitvička jezera smo došli oko 8:30 sati. Obilazak smo započeli u 09:00 sati, a odlučili smo se za program obilaska C jer smo s njim uspjeli obići sva Donja i Gornja jezera.

S obzirom da prave kiše nije bilo već više od mjesec dana, iznenadilo nas je koliko je ipak bilo vode koja je „šikljala“ iz Velikog slapa. Naravno ispred slapa je krenulo i prvo zajedničko naslikavanje. Obilazak smo dalje nastavili uz Donja jezera, a nekolicina nas je obišla i špilju Šupljaru te smo se uspeli na vidikovac iznad šilje sa kojega smo uživali u prekrasnom panoramskom pogledu na Novakovića Brod, Kaluđerovac, Sastavke i Veliki slap.

Slapovima Milke Trnine smo završili obilazak Donjih jezera te smo dolaskom na pristanište napravili dužu pauzu za ručak, nakon koje je uslijedila vožnja brodom preko jezera Kozjak. Slap Veliki Prštavac je bio izniman, a uz Galovac smo u daljini vidjeli i slap Galovački Buk. Obilazak smo završili na Prošćanskom jezeru gdje se nalazi i stanica za panoramski vlakić s kojim smo se vratili prvo do Južnog, a onda i do Sjevernog ulaza u nacionalni park. Malo smo se zadržali i u suvenirnici, a za rastanak smo se opet okupili na kavi, ali sada u restoranu Plitvička Vrela.

Sudionici izleta: Darko, Željka, Dragica, Ankica, Željko, Vera, Dragica, Katica, Ana, Boris, Melita, Luka, Srnka, Radojka, Rebeka, Lea i Luka.

Efektivnog hoda: 5:00 sati.

Prijeđeno: 8,00 km.

Provedeno ukupno na turi: 6:00 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Darko Mihelj i Luka Mihelj