Samoborsko gorje

Tura: Smerovišće – Planinarski dom „Cerinski vir“ – slap Cerinski vir – Gostinjac sv. Bernarda – Mali Lomnik – Slani Dol – Klekna gora – Smerovišće

Opis izleta: Danas smo održali prekrasan izlet u Samoborsko gorje. Odlučili smo se za uspon do Gostinjca sv. Bernarda preko zahtjevnije i vrlo slikovite staze iznad slapa Cerinski vir. Na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam okupilo nas se sedmero. Vrijeme je bilo pravo proljetno. U početku nas je pratila magla, ali na višim predjelima smo uživali i u suncu te ostacima snijega. Proljeće polako, ali sigurno dolazi, a to su nam i potvrdile prve ovogodišnje proljetnice (kukurijek, jaglac, drijemovac i visibabe).

Uspon smo započeli u 09:40 sati iz Smerovišća. Prvo smo krenuli po asfaltnoj cesti za Šipački Breg te dalje po kolnom putu do Planinarskog doma „Cerinski Vir“. Desetak minuta od doma smo stigli do najslikovitijeg slapa Samoborskog gorja, slapa Cerinski Vir koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Nakon uživanja u ljepotama ovog slapa, nastavili smo oštar uspon po novouređenoj stazi koja ide iznad samog slapa.

Staza u početnom najzahtjevnijem dijelu ima potpore kao stepenice što uvelike olakšava savladavanje uspona, a u nastavku uz slap, na jednom dijelu je postavljeno i uže tako da smo stazu prošli bez ikakvih problema. Dalje smo nastavili stazom uz Javorački potok te smo ga najmanje šest puta prelazili, čas s jedne strane, čas s druge. Od račvanja staze koja ide do Šoićeve kuće blata je u odnosu na ostale ovomjesečne izlete bilo zanemarivo.

Dolaskom do ceste za Dragonoš i račvanja puteva lijevo za Japetić, a desno za Gostinjac sv. Bernarda, gustu maglu je zamijenilo sunce što je još više upotpunilo ugođaj. O susretu sa prvim ovogodišnjim proljetnicama najviše govore fotografije, a do sv. Bernarda smo došli za 3:15 sati hoda. U Gostinjcu smo se zadržali malo duže, nego inače, a tome je pridonijelo i odlično gostoprimstvo našeg domaćina, domara, gospodina Ivana koji nas je počastio „domaćim delicijama“.

Silazak smo započeli u 13:40 sati, a za silazak smo se odlučili za stazu koja ide preko Malog Lomnika na Slani Dol pa dalje preko Klekne gore natrag do škole u Smerovišću. Tijekom cijelog silaska nas je pratilo sunce, ali i prekrasni pogledi na Oštrc i Gregurić Breg. Za silazak nam je trebalo 2:30 sati.

Sudionici izleta: Ana, Gordan, Janka, Ela, Ivan, Mira i Luka.

Efektivnog hoda: 5:45 sati.

Provedeno ukupno na turi: 6:45 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Janka Indir