Samoborsko gorje

Pohod na Oštrc

Tura: Čudomerščak – Palačnik – Veliki dol – Hofmanova staza – Dom pod Oštrcem – Oštrc – Dom pod Oštrcem – Ptičji vrh – Veliki dol – Palačnik – Čudomerščak

Danas je u skladu s Planom izleta i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na Staglišću u 8:30 sati, od kuda smo se automobilom uputili prema Samoboru odnosno Čudomerščaku, gdje ostavljamo automobil, jer nam cilj bio Oštrc (752m), a Oštrc je vrh alpskog izgleda u središtu Samoborskoga gorja. Dobro je vidljiv izdaleka i prepoznatljiv je po strmim padinama na obje svoje strane. Vršni dio nije pokriven šumom, a odlikuje se velikim strminama pa se s njega pružaju široki vidici. Na južnoj strani vrha je 15 m visoka stijena Flinka koja služi kao alpinističko vježbalište. Na sedlu pod vrhom je planinarski dom.

Ovaj izlet je organiziran i kao pohod na Oštrc, u povodu Dana HPD „Željezničar“, koji se organizira svake godine, prve nedjelje u mjesecu listopadu, kada se slavi se Dan HPD „Željezničar“ Zagreb. Mnoštvo planinara i naših prijatelja susretnemo na ovome divnom mjestu Samoborskog gorja,na OŠTRCU i planinarskom domu podno vrha.

Meteorološki uvjeti: jesenji i sunčano, a  uvjeti za planinarenje odlični.

Skupina kondicijski raznolika, ali s visokom motivacijom za boravkom u prirodi i planinarenjem, te druženjem na planinarski način.

Poruka: Prihvatite kretanje kao naviku za zdravlje“.

Sudionici izleta:Želko, Nera, Jasminka i Jure.

Efektivnog hoda oko 4:30 sati.

Pređeno 16,00 km. Provedeno ukupno na turi 7:00 sati.

Ukupno odmora oko 150 minuta.

Vodič: Željko Jurinjak; Fotografije: Željko Jurinjak,