Samoborsko gorje – Japetić

Tura: Šoićeva kuća – Katin krč – Japetić (879 m) – Planinarski dom Žitnica (815 m) – Katin krč – Dragonoš – Šoićeva kuća

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Samoborsko gorje. Uspješno smo se popeli na Japetić. Vrijeme je veći dio dana bilo dosta tmurno i oblačno sa nešto malo snijega. Drveće je bilo prekriveno injem koje je davalo poseban zimski ugođaj, a s obzirom na lošu vidljivost ovoga puta nismo išli na razglednu piramidu. Na Planinarskom domu „Žitnica“ pridružila nam se i naša druga grupa koja je krenula iz Dragonoša tako da nas je na izletu bilo devetero.

U 08:00 sati smo se okupili na parkiralištu ispred Zagrebačkog Velesajma te smo u 08:50 sati započeli uspon od Šoićeve kuće preko Katinog krča do Japetića. Na Planinarski dom „Žitnica“ dolazimo za 2:00 sata hoda uz nekoliko usputnih pauzi. U više navrata smo uživali u vidicima prema susjednom Oštrcu.

Na Japetiću nas je iznenadila naša druga grupa koja je krenula iz Dragonoša. Ovoga puta nismo išli na razglednu piramidu jer je bilo previše magle i oblaka. Napravili smo kraću pauzu za ručak jer u domu nije bilo mjesta, a vani je s vremenom postalo dosta hladno. Uživali smo u svakakvim što slanim što slatkim delicijama, a posebno treba izdvojiti domaći kulen s kojim nas je počastila naša draga predsjednica.

Silazak smo započeli već u 11:40 sati preko Dragonoša i dijela staze koja ide prema Cerinskom viru pa odvojkom natrag prema Šoićevoj kući. Usput smo uživali i u kukurijecima, a za silazak nam je trebalo 2:00 sata hoda.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Josip, Vera, Željko, Mira, Ivan i Luka.

Efektivnog hoda: 4:00 sata.

Prijeđeno: 12,72 km

Provedeno ukupno na turi: 4:30 sati.

Odmaranje: 30 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj