Samoborsko gorje – Oštrc

Tura: Smerovišće – Veliki dol – Planinarski dom Ivica Sudnik – Planinarski dom Željezničar – Oštrc – istim putem natrag

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Samoborsko gorje. U pravom zimskom ugođaju uspeli smo se na Oštrc. Na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma okupilo nas se desetero te smo oko 09:20 sati krenuli automobilima prema Smerovišću iz kojeg smo započeli naš današnji izlet.

Dok smo se vozili prema Samoboru i dalje prema Smerovišću pratila nas je dosta gusta magla, ali dolaskom u Smerovišće magla se raščistila, a sunce je obasjalo obronke Samoborskog gorja koji su bili prekriveni snijegom. Uspon smo započeli u 10:00 sati po asfaltiranoj cesti, strmo uzbrdo u smjeru Gregurić Brega.

Za 40 minuta smo se popeli do zaselka Žužići iz kojeg smo lakšom nemarkiranom stazom zaobišli grebenski put koji je strmiji i zbog zimskih uvjeta opasniji. Snijeg je polomio i savio dosta grana pa nam se pristup do spoja sa markiranom stazom pretvorio u manju pustolovinu, ali zbog uživanja u zimskoj idili, trud nam se u potpunosti isplatio. Na Veliki dol smo došli za 1:15 sati, a na Oštrc za još 55 minuta. Ipak smo se penjali po snježnoj i ledenoj stazi pa se uspon nešto odužio.

Vidici su bili iznimni te smo uživali u pogledu na snijegom prekrivenu Rudarsku dragu i Plešivicu te u daljini Zagreb i Medvednicu. Nakon duže pauze i okrjepe u domu, u 13:05 sati smo započeli silazak natrag prema Smerovišću. Počeo je puhati dosta jaki vjetar, a staza je bila dosta zaleđena te smo od Velikog dola nastavili dalje po opskrbnoj cesti do asfalta i dalje preko zaselka Žužići do Smerovišća. Silazak je trajao oko 2:00 sata.

Sudionici izleta: Ivan, Mira, Željko, Vera, Ana, Željka, Ankica, Dragica, Ela i Luka.

Efektivnog hoda: 4:10 sati.

Provedeno ukupno na turi: 5:10 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Dragica Zemljić