Samoborsko gorje – Oštrc

Tura: Rude – Kapelica Sv. Roka – Veliki Črnec (607 m) – Velike pećine – Veliki dol – Planinarski dom „Ivica Sudnik“ (530 m) – Planinarski dom Željezničar (691 m) – Crkva Presvetog Trojstva – Rude

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Samoborsko gorje. Uspješno smo se popeli na Veliki Črnec i Oštrc. Vrijeme je bilo veći dio dana oblačno, a poslijepodne i sunčano. Dan je bio kao stvoren za ugodno planinarenje, a sve staze su iznimno dobro markirane. Na izletu nas je sudjelovalo dvanaestero.

U 08:00 sati smo se okupili na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma te smo automobilima krenuli prema Samoboru i dalje do Ruda. Automobile ostavljamo na parkiralištu u centru Ruda te po asfaltnoj cesti za Palačnik započinjemo naš današnji uspon na Oštrc.

Staza u početku ide po asfaltnoj cesti do Kapelice Sv. Roka gdje se desno može popeti na Mali Črnec, a lijevo na Veliki Črnec. Mi nastavljamo lijevo do posljednjih kuća te ulazimo na šumsku stazu. Ovaj dio šume je iznimno bogat kestenima te im nikako nismo mogli odoljeti tako da smo nešto vremena izgubili i na sakupljanje nama najdražih šumskih plodova. Staza se nešto oštrije uspinje na Veliki Črnec, a sam vrh se nalazi u šumi i sa njega nema vidika. Za uspon nam je trebalo 40 minuta.

Sa vrha smo se po nešto užoj i zahtjevnijoj stazi preko Velikih pećina spustili do Planinarskog doma „Ivica Sudnik“ na Velikom dolu, a hodali smo 1:00 sat. Na domu radimo pauzu za kavu i kraću okrjepu te nastavljamo dalje Hofmanovim putem do Planinarskog doma Željezničar. Za uspon nam je trebalo 30 minuta.

Na Planinarskom domu Željezničar smo napravili dužu pauzu za ručak, a nekolicina nas se i okrijepila uvijek ukusnom juhom koja nam je neizmjerno pasala. Treba istaknuti da je Planinarski dom Željezničar uvijek opskrbljen sa velikim izborom ukusnog jela koje je za svaku preporuku.

Kasnije se i razvedrilo, tako da smo u ostatku izleta uživali u prekrasnom sunčanom vremenu. Za silazak natrag do Ruda nam je trebalo 1:25 sati.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Renata, Dijana, Dragica, Andrea, Lili, Vesna, Danijela, Marijana i Luka.

Efektivnog hoda: 3:35 sati.

Provedeno ukupno na turi: 5:00 sati.

Odmaranje: 85 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj