Samoborsko gorje – Plešivica

Tura: Rude – Manja Vas – Kotari – Plešivica – Zub – Novo Selo Okićko – Kotari – Manja Vas – Rude

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Samoborsko gorje. Uspješno smo se popeli na Plešivicu. Na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam okupilo nas se devetero. Tijekom cijelog izleta vrijeme je bilo promjenjivo, sa sunčanim razdobljima, ali većinom oblačno. Uspon je dodatno otežavao jaki vjetar i mokar snijeg kojeg je mjestimice bilo i do pedeset centimetara. Ugođaj su upotpunile prekrasne proljetnice koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Uspon smo započeli u 09:45 sati iz Ruda. U početku smo hodali po asfaltnoj cesti te dalje po poučnoj stazi do botaničkog vrta Suban u Manjoj Vasi. Nakon prolaska kroz Kotare staza ravno nastavlja prema Okiću, a mi smo skrenuli desno na oštar uspon do grebenskog puta za Plešivicu. Snijega je još uvijek bilo dosta, što nam je dodatno otežavalo uspon. Na stazi je bilo i dosta porušenih grana te smo ih morali zaobilaziti i preskakati što je u konačnici odužilo cijeli uspon. Na vrh smo došli za 2:35 sati hoda.

Na vrhu je bilo dosta vjetrovito te se nismo previše zadržavali, a kraću pauzu za ručak smo napravili u podnožju vrha. Nažalost na Plešivici nema planinarskog doma što nam je malo falilo. Usprkos oblačnom vremenu uspjeli smo uživati u vidicima na Pokuplje i Zagreb, a na povratku smo vidjeli i Medvednicu, Oštrc te Okić. Za silazak smo se odlučili na stazu prema Zubu i Okiću. Od Zuba smo se nemarkiranom stazom vratili do početka Novog Sela Okićkog te dalje istim putem preko Kotara i Manje Vasi do Ruda. Za silazak nam je trebalo 2:40 sati.

Sudionici izleta: Ana, Ankica, Željka, Dragica, Ana, Andrea, Vesna, Lili i Luka.

Efektivnog hoda: 5:15 sati.

Provedeno ukupno na turi: 5:50 sati.

Odmaranje: 35 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj, Andrea Grubišić, Vesna Habazin i Ljiljana Habunek