Snježnik

Tura: Planinarski dom „Sušak“ (1.127 m) na Platku – Rimska cesta – Rimska vrata – grebenska staza – Snježnik (1.505 m) – Guslica – Veliki dom Platak – Planinarski dom „Sušak“ (1.127 m)

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Gorski kotar. Uspješno smo se popeli na Snježnik. Na izletu nas je bilo petero. Vrijeme je bilo toplo i sunčano, a uživali smo u prekrasnim panoramskim vidicima na Risnjak, Krk, Kvarnerski zaljev, Opatiju, Učku, Ćićariju, Fratar, Obruč i slovenski Snežnik.

U 06:00 sati smo se okupili na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam i krenuli automobilom prema Platku. Ovoga puta je tradicionalna pauza za kavu na Ravnoj gori izostala tako da smo do Doma Sušak stigli za 1:30 sati vožnje. Uspon na Snježnik smo započeli u 07:40 sati.

U početku planinarska staza slijedi široku Rimsku cestu koju na par mjesta i krati, a prolazi kroz gustu šumu tako da hlada ima u izobilju. Mora se priznati da nam je bilo i malo svježe. Dolaskom do tzv. Rimskih vrata staza se račva na stazu kroz Grlo koja se prvo uspinje do ostataka nekadašnjeg doma ispod Snježnika te onda na vrh. Mi smo se odlučili za nešto teži uspon po grebenskoj stazi koja se uspinje izravno na Snježnik, ali trud se isplatio zahvaljujući prekrasnim vidicima koji se otvaraju odmah pri izlasku na greben. Za uspon nam je trebalo 1:45 sati hoda.

S obzirom da je u 10:00 sati započeo i Pohod na Snježnik, a i maraton preko Snježnika i Guslice, na vrhu se nismo previše zadržavali tek toliko da uživamo u okolnim vidicima koje najbolje dočaravaju fotografije u galeriji. Glavninu zadatka smo obavili bez gužve tako da smo došli prije svih ostalih planinara do vrha.

Sa Snježnika smo se spustili do ostataka doma pod Snježnikom i dalje po grebenu do Guslice gdje smo imali dužu pauzu za ručak. Maraton je bio već u punom tijeku tako da smo sreli veći broj trkača, a planinare smo vidjeli u daljini na vrhu Snježnika. Od Snježnika do Guslice smo stigli za 1:40 sati hoda.

Staza za silazak se u početku nešto strmije spušta kroz šumu do makadamske ceste te dalje po njoj do glavne ceste koju siječe preko livada ispred Velikog doma Platak. Za silazak te povratak do Doma Sušak nam je trebalo 2:00 sata hoda.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Dragica, Ankica i Luka.

Efektivnog hoda: 5:25 sati.

Prijeđeno: 10 km.

Provedeno ukupno na turi: 6:25 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj