Vinica i Martinščak

Jesenji pohod

1.Tura: Duga Resa (Nogometno igralište), Planinarska kuća „Mladena Polovića“ na Vinici (okupljanje sudionika),dalje  preko vrha Vinica 321 m n/m do vrha Martinščak 346 m n/m, (pauza po odluci vodiča pohoda od 12:00 do 13:00 sati), nakon čega istom stazom slijedi povratak do planinarske kuće na Vinici ( pauza po želji sudionika od 15:10 do 16:10 sati),  i u Duga Resu (Nogometno igralište).

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 67. od 23. 10. 2016.godine i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na južnom parkiralištu „Zagrebačkog  Velesajma“, od  kuda smo se prevezli osobnim automobilom do Duga Rese,  i od  kuda se uputismo prema planinarskoj kući  „Mladena Polovića“ na Vinici i dalje prema itineraru i uz vodstvo organizatora pohoda HPD „Vinica“ iz Duga Rese.

Zanimljivosti: Planinarski pohod „Vinica – Martinščak“ osmišljen je i osnovan 2008. godine u cilju promicanja ljepota dugoreškog kraja i privlačenja što većeg broja planinara na pješačenje Duga Resom i okolicom. HPD „Vinica“ svake godine po jedanput u svako godišnje doba organizira pohod u trajanju od oko 4 do 5 sati laganog hoda. Pohod se održava uvijek istom markiranom planinarskom stazom koja vodi od planinarske kuće „Mladena Polovića“ na Vinici preko samog vrha Vinica (321 m n/m) do vrha Martinščak (346 m n/m), nakon čega istom stazom slijedi povratak do planinarske kuće na Vinici. Staza se proteže šumama, vinogradima i  proplancima, te selima i zaseocima dugoreškog kraja i dolazi do Martinščaka, na čijem se vrhu nalazi proplanak na kojem je crkvica „Svetog Martina“ po kojoj je Martinščak i dobio ime. Svakog tko četiri puta, odnosno po jedanput u svako godišnje doba (zimski pohod, proljetni pohod, ljetni pohod i jesenski pohod) sudjeluje na pohodu, HPD „Vinica“ nagrađuje prigodnim znakom pohoda. Sudjelovanje na pohodu potvrđuje se prigodnim žigom kojeg vodič pohoda utiskuje u dnevnik pohoda dolaskom na Martinščak. Martinščak je osamljen stožast brijeg (346 m n/m) povrh rijeke Korane, jugozapadno od Karlovca. Vrh je lijepa livada s kapelom sv. Martina sagrađenom 1936. godine na mjestu starije crkve. Vinica  je niska šumovita gorska kosa sa svih strana okružena brežuljkastim pejzažom. Vršna točka (321 m n/m) je malena čistina okružena šumom. Nadomak vrha Vinice je planinarska kuća „Mladena Polovića“, o kojoj brine HPD „Vinica“ iz Duge Rese.
Cilj izleta: boravak u planini, sudjelovanje na pohodu i susret s planinarskim prijateljima iz dugih planinarskih Društava, u neizostavno  iznimno dobrom raspoloženju svih sudionika. Ugodno proveden dan,  po svim elementima i vidimo se ponovno u siječnju .2017.godine, na Zimskom pohodu,

Meteorološki uvjeti: polu oblačan dan s malo sunca, uvjeti za planinarenje dobri.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom pohoda prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika postignuta.

Boravak u planinarskim objektima: u Planinarskoj kući „Mladena Polovića“ na Vinici, bio je ugodan boravak, a  dežurno osoblje uslužno, susretljivo  i ljubazno.

Sudionici izleta: Željko,Nera,Jasna, Željko i Jure,

Efektivnog hoda: oko 5:00 sati,

Pređeno: 16,00 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 8:00 sati,

Odmaranje: 120 minuta,

Vodič:Željko Jurinjak,

Fotografije: Željko Jurinjak