Žumberak

Tura: Stojdraga – Milenijski križ – Kravljak – potok Jarak – Poklek – crkva Sv. Jurja – obilazak Staze kneževa u Budinjaku – Bratelji – Budinjak

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Žumberak. Na izletu je sudjelovalo osam članova Društva. Prema dogovoru okupili smo se na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma u 08:00 sati, a za 45 minuta smo stigli do Stojdrage, našeg polaznog odredišta. Vrijeme je bilo pravo zimsko, dosta hladno, ali bez padalina. Ugođaj je bio idiličan, a na ovom izletu smo isprobali i prvi ovogodišnji snijeg.

Automobile smo ostavili ispred Žumberačkog uskočkog muzeja u Stojdragi te smo dalje nastavili prvo 5 minuta do Milenijskog križa pa još 5 minuta po cesti u smjeru Gornje Vasi. Marka napušta cestu i sa lijeve strane nastavlja dalje po šumskom putu kojim smo se spustili u dolinu potoka Jarka. Na stazi nije bilo previše snijega, ali su ga zato grane i drveća bili prepuni te je ugođaj bio neopisiv.

Nakon što smo prošli nekoliko kaptacija i prešli potok te se pripremali za uspon na hrbat neposredno prije Kravljaka i završnog uspona do gradine, susreli smo lovca koji nas je ljubazno zamolio da napustimo područje zbog lova koji je trebao ubrzo započeti na cijelom potezu od Kičera do Tuščak gradine. U tom trenutku nam je bilo jasno da niti ovu nedjelju nećemo uspjeti posjetiti Kičer i gradinu Tuščak što nas je malo rastužilo, ali zimski ugođaj nas je motivirao da se ne predamo tako lako pa smo se uspeli oštro uzbrdo do ceste i Pokleka te zatim natrag do Stojdrage gdje smo posjetili crkvu Sv. Jurja. Na ovom potezu smo hodali ukupno 1:30 sati.

Nastavili smo vožnju do Budinjaka gdje su nas dočekale još veće količine snijega i prekrasna snježna idila u prirodi. Odlučili smo obići Stazu kneževa koja je kružna staza s deset poučnih ploča koje posjetitelje upoznaju s prošlošću te geološkim i prirodnim zanimljivostima okolice Budinjaka. Nažalost domaći mještani su nam ponovno pokušali pokvariti raspoloženje i omesti nas u planiranim planinarskim aktivnostima jer su nam rekli da je kod njih napadalo najviše snijega u cijelome Žumberku te da je staza u takvim uvjetima jako zahtjevna i opasna, ali na inzistiranje vodiča nismo se nimalo dali smetati i nastavili smo izlet po stazi. Kasnije se ispostavilo da je odluka bila i više, nego ispravna jer niti je staza bila toliko zahtjevna niti je bilo snijega do koljena kako su nam pričali, a spilje i ponikve su sve ograđene i osigurane.

Sve pohvale idu svim sudionicima izleta jer smo usprkos dezinformacijama i hodanju po petnaestak centimetara snijega, uspješno savladali svih deset kontrolnih točaka poučne staze koju svakako treba posjetiti i kada nema snijega. Za obilazak nam je trebalo 2:20 sati. U konačnici smo proveli još jedan prekrasan dan u prirodi, a ljepote snijegom prekrivenog Žumberka nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Fotografije najbolje opisuju snježnu idilu u kojoj smo uživali na ovome izletu.

Sudionici izleta: Željko, Vera, Ana, Željka, Ankica, Dragica, Ela i Luka.

Efektivnog hoda: 3:50 sati.

Provedeno ukupno na turi: 4:25 sati.

Odmaranje: 30 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Dragica Zemljić