Dinara

Badanj (1281 m), Dinara; Snimio: Alan Čaplar, 07.05.2005.

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju, 10. i 11. lipnja 2017. godine

1.Opis ture:

Prvi dan (Subota): Polazak iz Zagreba osobnim automobilima sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma u 6:00 sati. Vožnja autocestom A1 Zagreb – Split do izlaska Sveti Rok i dalje lokalnom cestom prema Kninu. Dolaskom u Knin parkiramo automobile na parkiralištu pored Konzuma (Trg A. Starčevića 1) ili na parkiralištu ispred Autobusnog kolodvora (ovisno o dostupnosti parkirnih mjesta na dan dolaska). Putovanje dalje nastavljamo kombijima koji nas voze do Suvog polja (Markov grob) gdje mi nastavljamo pješke uspon na Dinaru – vrh Badanj, a kombiji nam voze stvari na Planinarsku kuću Brezovac gdje je osigurano noćenje.

Drugi dan (Nedjelja): Nakon doručka, u 7:00 sati započinjemo uspon na najviši vrh u Republici Hrvatskoj i vrh Dinare Sinjal. Po povratku sa vrha, uzimamo ostatak stvari sa Planinarske kuće Brezovac i kombijima se vraćamo do parkiranih automobila u Kninu te istim putem natrag za Zagreb (ovisno o preostalom vremenu i raspoloženju sudionika moguća je posjeta Kninskoj tvrđavi).

Zanimljivosti:

Dinara je planina u Dinarskom gorju na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dinara dijeli Livanjsko polje od Sinjskog, te čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok u duljini od 84 km (druga po duljini planina u Dinarskom gorju nakon Velebita), između rijeke Cetine na jugozapadu i Livanjskog polja na sjeveroistoku. Na jugoistočnom dijelu planinski masiv Dinare prelazi u Kamešnicu. U geografskim pojmovima planinski prostor od Slovenskih Alpa do Šarskih planina često se naziva Dinaridi.

Badanj (1281 m) je izdaleka vidljiv i prepoznatljiv vrh između Suvog polja i Brezovca. Sa svih je strana strm, a kako je gol, pruža širok vidik prema Kninu i okolici.

Dinara (1831 m) najviši je vrh u Republici Hrvatskoj. Na vršnom dijelu je nekoliko kamenih vršaka obraslih klekovinom. Na jednom od vršaka orijentiranom prema jezeru Peruča stoji geodetski stup, a na drugom metalni križ. Vrh Dinare je jedini obavezni vrh hrvatske planinarske obilaznice, na kojem posjetitelj svoj posjet treba dokazati fotografijom , a ne samo žigom.

2.Okupljanje sudionika: u 06:00 sati na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: prvi dan 3:30 sati, drugi dan 5:00 sati.

4.Zahtjevnost ture: K2;T1; Tumačenje zahtjevnosti na www.pdnovizagreb.hr u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine.

5.Oprema: standardna planinarska oprema za dvodnevni boravak u planini, ponijeti dovoljne količine vode za dva dana (na domu nema pitke vode, samo kišnica), zaštitu od sunca, slojevitu odjeću, zaštitu od vjetra i moguće kiše, baterijsku svjetiljku i vreću za spavanje.

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica.

7.Smještaj: na trasi ture nalazi se Planinarska kuća Brezovac koja je neopskrbljena, ali će se moći kupiti pivo. Cijena noćenja je 50 kuna za članove, a 100 kuna za nečlanove Društva. Preporuča se obavezno korištenje vreća za spavanje.

8.Prehrana: hrana i piće po osobnom izboru iz naprtnjače za dva dana (u subotu je predviđeno kuhanje graha pa molim sudionike da ponesu konzerve graha i lovačku juhu).

9.Prijevoz: osobnim automobilima (sudionici će se međusobno dogovoriti sa vozačima oko individualne podjele troškova cestarine i goriva, cestarina od Zagreba do Svetog Roka iznosi 100 kuna); prijevoz kombijima na relaciji Knin – Markov grob – Planinarska kuća Brezovac – Knin (80 kuna).

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča.

11.Rok prijave: Petak, 26. svibnja 2017. godine do 10:00 sati.

12.Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“

13.Predstavnik organizatora je vodič: Luka Mihelj, 099 3034 535

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.