Gorski kotar

Kamačnik, Okrugljak i Orlova
Jednodnevni izlet u nedjelju,20.ožujka 2016.godine.

1.Tura: Kamačnik je slikoviti kanjon istoimene rječice u šumovitom masivu Velike Kapele. Rječica se 3,2 km nakon izvora ulijeva u rijeku Dobru. Na svom ušću u Dobru, Kamačnik stvara uzak stjenovit prolaz. Kroz kanjon prolazi put s nekoliko mostića i galerija i pogodan je za ugodnu jednosatnu šetnju. Priroda je neodoljivo romantična, te će vas nizom uzbudljivih prizora u bezbroj zelenih tonova dovesti do 100-tinjak metara dubokog izvora na 410 m n/m.

Okrugljak je šumovit vrh na 886 m n/m, prepoznatljiv po stožastom obliku koji dominira područjem između sela Kuta i Orlove stijene u sjeveroistočnom dijelu Gorskog kotara.Jedan od pristupa je iz Male Drage do Okrugljaka za  1:15 sati.

Orlove stijene se uzdižu do kote od 586 metara nad morem. Na toj koti su hrvatske šume izgradile vidikovac za razgledavanje okolice. To je betonski ograđeni plato koji ima betonski stol u sredini s betonskim klupama uz ogradu s lijeve i desne strane. S vidikovca se pruža prekrasan pogled na rijeku Kupu kao i sela u susjednoj Sloveniji.

2.Okupljanje sudionika:Južno parkiralište Zagrebačkog Velesajma u 8:00, a zavisno od dogovora o prijevozu tko s kim.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 5:00 sati ili 15:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K1;T1; Tumačenje zahtjevnosti na www.pdnovizagreb.hr

u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica s markicom za 2016.godinu, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture nema planinarskog doma,

8.Prehrana:hrana osobna iz naprtnjače,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a vodič će zbog bolje i racionalnije popunjenosti automobila koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima,

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič:Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.