Hrvatsko zagorje – Cesarska gora i okolica Klanjca

Jednodnevni planinarski izlet na Cesarsku i Risvičku goru te okolicu Klanjca,06.ožujka 2016.godine

Karta Cesarske i Risvičke gore

1. Opis izleta: Klanjec je pitoreskni gradić smješten na brežuljku, na obroncima Cesarske gore. U mjestu je smještena galerija Antuna Augustinčića te crkva Navještenja Blažene Djevice Marije te Franjevački samostan čiju zbirku prvo posjećujemo. Nakon obilaska zbirke Franjevačkog samostana pješice krećemo prema zavjetnoj kapeli Klanjčana Sv. Florijanu sa Križnim putem. Istim putem od Kapele se vraćamo u centar Klanjca do spomenika Mihanoviću i zatim Poučnom eko-stazom do Cesarske vasi i preko vrha Japica (509 m n.m.) do starog grada Cesargrada i pl. Doma na Cesargradu. Odmor. Od pl. doma se dio grupe može direktno spustiti do Zelenjaka i zatim popeti do Risvičke gore i crkve Marija Risvička i natrag do Zelenjaka. Vozači automobila se vraćaju u Klanjec pješice kolnim putem do parkiranih automobila u Klanjcu te istima dolaze do Zelenjaka i zatim pješice na Risvičku goru. Povratak pješice u Zelenjak cestom od Marije Risvičke.

Nedjelja: Sastanak u 8:00 sati na južnom ulazu Zagrebačkoga Velesajma. Polazak autima do Klanjca gdje se u središtu mjesta parkira.

  1. Predviđeno trajanje efektivnog hoda: sve zajedno laganih 5:00 sati hoda;
  2. Zahtjevnost ture: ne zahtjevna hodnja;
  3. Oprema: standardna planinarska oprema za boravak u prirodi, boca za vodu s vodom, zaštita od kiše,vjetra,hladnoće i sunca;
  4. Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPS-a, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica;
  5. Smještaj: Na trasi hodnje je planinarska kuća na Cesargradu koja je otvorena nedjeljopm od 10 do 15 sati;
  6. Prehrana: hrana iz naprtnjače za jedan dan; mogućnost pića u domu
  7. Prijevoz: autima po dogovoru;
  8. Prijave i informacije: Na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča;
  9. Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;
  10. Predstavnik organizatora je vodič: Darko Mihelj, 098/457440;

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.