Hrvatsko zagorje, Ivanščica

Ivanščica (1060 m n/m)

Jednodnevni izlet u nedjelju, 4. prosinca 2016.godine.

1.Tura: Prigorec, Mrzljak, Čne Mlake, Vrh Ivanščice (1060 m n/m), Planinarski dom „Josipa Pasarića“ (1054 m n/m), (odmor po želji sudionika) Veliki Rog, Stričec, Prigorec,

Ivanščica: Vrh Ivanščice (1060 m n/m) je najviša točka Hrvatskog zagorja i ujedno najširi vidikovac na planini Ivanščici. Vršni dio Ivanščice zaposjednut je nizom objekata raznih namjena pa vrh gotovo i nema prirodnih obilježja. Prva, drvena piramida na vrhu podignuta je još 1893. godine, a danas na najvišoj točki stoji željezna za razgledavanje piramida visoka 10 m. Oko 100 m sjeverozapadno od nje je Planinarski dom „Josipa Pasarića“ (1054 m n/m), a pokraj njega 60 m visok televizijski odašiljač. Na sjeverozapadnoj strani nalazi se sjenica s vidikom prema sjeveru i zapadu. U vršnom dijelu još je nekoliko skijaških objekata i napuštena skijaška žičara. S vrha se vidi cijelo Zagorje. Za bistrih dana vide se i Kamniške i Julijske Alpe u Sloveniji.

2.Okupljanje sudionika: okupljanje i polazak je iz Zagreba u 8:00 sati, sa parkirališta iza Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), ulica Julija Knifera, naselje Središće. Ulazak na parkiralište je moguć iz Avenije Većeslava Holjevca ili sa Avenije Dubrovnik ili od Bundeka, sa mosta „Mladosti“ ili mosta „Slobode“.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: maksimalno 5:00 sati ili 15,00 km,

4.Zahtjevnost ture: K1;T1; Tumačenje zahtjevnosti u Vijestima br. 25.,od 05.2.2015.godine, www.pdnovizagreb.hr

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom.
6.Obavezni dokumenti: članska planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture ima planinarski dom, odnosno na samom vrhu Ivanščice, Planinarski dom „Josipa Pasarića“, koji je opskrbljen jelom i pićem.

8.Prehrana: hrana osobna iz naprtnjače ili na domu,

9.Prijevoz: osobnim (Zagreb, Ivanec, Prigorec i natrag) automobilima, sa sjevernog parkirališta „MSU“,a vodič će koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima.

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.