Južni Velebit

18. listopada 2015.godine
Jednodnevna planinarska tura
Južni velebit
(Bunovac, Vaganski vrh, Bunovac)

1.Opis ture:
Vaganski vrh je najviši vrh Velebita (1757 m n/m). Tjeme mu je zapravo široko ravno bilo pokriveno gustom travom pa ne pruža dojam najvišeg vrha. Do primorskog ruba ima oko 20 minuta laka hoda, a vrijedi ga poduzeti zbog vidika niz okomite stijene u Veliku Paklenicu. Iako se tradicionalno na Vaganski vrh ide iz Velike Paklenice ili sa Struga, treba znati da je uspon s Bunovca na ličkoj strani kraći. Šumska cesta duga 10.300 metara za Bunovac počinje u selu Drenovac Radučki (zaselak Kalinići) na cesti Gračac-Gospić. Iako je put strm, ugodan je jer ide hladovinom. Travnatu Cesarovu dolinu prelazimo po sredini, strogo po markiranom putu. Na uzdužnu stazu vršnim grebenom staza izlazi na prijevoju iznad Malovanskog jezera. Od Bunovca do uzdužne staze stiže se za 1:30 sati, a njome desno za još 1:30 sati do Vaganskog vrha.

Nedjelja: Polazak iz Zagreba osobnim automobilima sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma u 6:00 sati. Vozimo se auto-cestom do izlaska Sveti Rok uz jedno usputno stajanje do Svetog Roka u odmorištu „Zir“, dalje nastavljamo cestom koja iz Gračaca vodi do Gospića i do Sela Denovac Radučki. Od našeg polazišta u Zagrebu do Drenovca Radučkog je 225 kilometara ili ako napustimo auto-cestu u Gospiću, onda imamo 219,7 kilometara.

U Radučkom Drenovca (600m n/m) napuštamo asfaltnu cestu i vozimo se makadamskom cestom 10.300m na Bunovac (1220m n/m). Polazna točka za ovaj planinarski izlet je travnata visoravan Bunovac, gdje ćemo parkirati automobile. Od Bunovca markacije vode oštro uzbrdo, najprije kroz bukovu šumu, zatim kroz klekovinu, do travnate Cesarove doline. Staza presijeca dolinu. Kod ostataka Malovanskih stanova zakreće lijevo, ponovo kroz klekovinu te izbija na stazu koja vodi vršnim Velebitskim grebenom. U ovoj točki je raskrižje, lijevo prema Svetom Brdu, a desno prema Vaganskom vrhu. Tu se slijedi smjerokaz prema Vaganskom vrhu. Staza najprije vodi kroz klekovinu, izbija na travnatu golet, vodi po njoj, a na kraju nešto oštrijim usponom na vrh. Vrh je označen gomilom kamenja, a na jednom većem je natpis s imenom vrha i nadmorskom visinom. Nakon odmora u uživanja i obzorju vraćamo se nazad istom stazom do automobila, te automobilima u Radučki Drenovac pa za Gospić (kava u nama poznatoj gostionici „Tomislav“) i auto-cestom za Zagreb.
2. Predviđeno trajanje efektivnog hoda: maksimalno 6:00 sati;
3. Zahtjevnost ture: K3;T2;
4. Oprema: standardna planinarska oprema za boravak u planini, boca za vodu s vodom (voda iz izvora na Bunovcu), zaštita od kiše,vjetra,hladnoće i sunca, baterijska svjetiljka;
5. Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPS-a, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica;
6. Smještaj: Na trasi ture nema planinarskih objekata;
7. Prehrana: Hrana iz naprtnjače za jedan dan,pojačana;
8. Prijevoz i sudjelovanje u zajedničkom trošku izleta: Troškovi cestarine, goriva po principu, puni spremnik za puni spremnik i prema dogovoru s vlasnikom automobila, na relaciji Zagreb-Radučki Drenovac-Bunovac-Radučki Drenovac-Zagreb;
9. Prijave i informacije: Na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča;
10. Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;
11. Predstavnik organizatora je vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810;

Napomena: Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

pdf-icon

Preuzmite letak izleta u PDF-u za ispis.