Južni Velebit, Bunovac, Vaganski vrh, Bunovac
Pag, Sveti Vid; Zir u Lici

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju, 24 i 25. rujna 2016. godine

1.Opis ture

Subota: Vaganski vrh je najviši vrh Velebita (1757 m n/m). Tjeme mu je zapravo široko ravno bilo pokriveno gustom travom pa ne pruža dojam najvišeg vrha. Do primorskog ruba ima oko 20 minuta laka hoda, a vrijedi ga poduzeti zbog vidika niz okomite stijene u Veliku Paklenicu. Iako se tradicionalno na Vaganski vrh ide iz Velike Paklenice ili sa Struga, treba znati da je uspon s Bunovca na ličkoj strani kraći. Šumska cesta duga 10.300 metara za Bunovac počinje u selu Drenovac Radučki (zaselak Kalinići) na cesti Gračac-Gospić.

Uspon: Od Bunovca markacije vode oštro uzbrdo, najprije kroz bukovu šumu, zatim kroz klekovinu, do travnate Cesarove doline. Staza presijeca dolinu. Kod ostataka Malovanskih stanova zakreće lijevo, ponovo kroz klekovinu te izbija na stazu koja vodi vršnim Velebitskim grebenom. U ovoj točki je raskrižje, lijevo prema Svetom Brdu, a desno prema Vaganskom vrhu. Tu se slijedi smjerokaz prema Vaganskom vrhu. Staza najprije vodi kroz klekovinu, izbija na travnatu golet, vodi po njoj, a na kraju nešto oštrijim usponom na vrh. Vrh je označen gomilom kamenja, a na jednom većem je natpis s imenom vrha i nadmorskom visinom. Od Bunovca do uzdužne staze stiže se za 1:30 sati, a njome desno za još 1:30 sati do Vaganskog vrha.

Spust: Nakon odmora i  uživanja u obzorju sa Vaganskog vrha vraćamo se nazad  istom stazom do automobila na Bunovac, te se automobilima vozimo u Radučki Drenovac na državnu cestu D 50, Gospić-Gračac.

Skupina „A“: dalje za Gospić (kava u nama poznatoj gostionici „Tomislav“) i auto-cestom za Zagreb ili na autocestu u Svetom Roku, sa stajanjem na odmorištu „Zir“ i za Zagreb,

Skupina „B“: ulazak na autocestu Sveti Rok u pravcu Zadra, do izlaza Posedarje i dalje na otok Pag u Staru Novalju, gdje ćemo noćiti.

Nedjelja: Pag, Sveti Vid (348 m n/m), Kolan-Sveti Vid-Kolan , 2:30 sati. Najpogodniji je prilaz na Sveti Vid je iz Kolana. Markacije u Kolanu počinju točno na oštrom zavoju ceste. Put vodi travnatom udolinom na jugoistok. Na kraju udoline uspinje se na kamenitu visoravan gdje se spaja s markacijom iz Šimuna. Slijedi još 0:30 blagog uspona do vrha.

Zir u Lici: je izdvojeno-usamljeno brdo pri kraju Ličkog polja visoko svega (850 m n/m). Zbog svog usamljenog položaja, svaki putnik, koji je prolazio autocestom Zagreb-Split nije mogao, a da ne zapazi impozantne stijene koje se okomito izdižu iznad šumskog zelenila, kao da izranjaju iz Ličkog polja, kao otok iz mora. To je jedan od razloga da ga u zadnje vrijeme posjećuje sve više planinara i turista. Sa vrha Zir otvoren je pogled u svim smjerovima, a posebno na Velebitsku „pilu“, odnosno vrhove od Visočice do Svetog Brda. Zir još zovu u narodu Međača jer su se u njegove stijene i pčele nastanjivale, pa se je sakupljao med. Pristup je silaskom sa autoceste u Svetom Roku na državnu cestu D50 u pravcu Gospića, sa  skretanjem desno u selu Raduč. Na mjestu skretanja nema putokaza, ali to je jedino mjesto sa vidljivim proširenjem ( 20 m asfaltirano ) i dalje nastaviti dobrom makadamskom cestom. Okvirno na polovini puta cesta presijeca željezničku prugu i nakon 5 km dolazi se do smjerokaza koji  upućuje lijevo za Zir i Trkulje. Dalje makadamom nastaviti još 1 km do zaselka Trkulje, od kuda i započinje uspon na vrh Zira. Zaselak Trkulje (615 m n/m), vrh Zir (850 m n/m), i povratak istim putom do zaselka Trkulje. Ukupna dužina puta 4 km. Visinska razlika je 261 m. Efektivnog hoda oko 1:00 sat i toliko natrag Dalje povratak na D 50 u pravcu Gospića i autocestom za Zagreb sa zaustavljanjem u odmorištu Janjče i eventualno u Gospiću.

2.Okupljanje i polazak:Polazak iz Zagreba osobnim automobilima sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma u 6:00 sati. Vozimo se auto-cestom do izlaska Sveti Rok uz jedno usputno stajanje do Svetog Roka u odmorištu „Zir“, dalje nastavljamo cestom koja iz  Gračaca vodi do Gospića i do Sela Drenovac Radučki. Od našeg polazišta u Zagrebu do Drenovca Radučkog je 225 kilometara ili ako napustimo auto-cestu u Gospiću, onda imamo 219,7 kilometara. U Radučkom Drenovcu (600m n/m) napuštamo asfaltnu cestu i vozimo se makadamskom cestom 10.300m na Bunovac (1220 m n/m). Polazna točka za ovaj planinarski izlet je travnata visoravan Bunovac, gdje ćemo parkirati automobile.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: 1. dan, maksimalno 6:00 sati; 2. dan, maksimalno 2:30 sata, a ako u povratku još posjetimo i Zir u Lici, to je još 2:00 sata hoda.

4.Zahtjevnost ture: K3;T2; Tumačenje zahtjevnosti pogledajte na www.pdnovizagreb.hr  u „Vijestima“ broj 25.,od 05.02.2015.godine,

5.Oprema: standardna planinarska oprema za boravak u planini, boca za vodu s vodom, zaštita od kiše, vjetra, hladnoće i sunca, baterijska svjetiljka;

6.Obavezni dokumenti: članska planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica;

7.Smještaj: Na trasi ture nema planinarskih objekata; Skupina „B“ će prenoćiti u Staroj Novalji,

8.Prehrana:Hrana iz naprtnjače za jedan dan  za skupinu „A“ ili za dva dana za Skupinu „B“,

9.Prijevoz i sudjelovanje u zajedničkom trošku izleta: Troškovi cestarine, goriva po principu, puni spremnik  za puni spremnik i prema dogovoru s vlasnikom automobila, na relaciji Zagreb-Radučki Drenovac-Bunovac-Radučki Drenovac-Zagreb za skupinu „A“, ili  Zagreb-Radučki Drenovac-Bunovac-Radučki Drenovac- Maslenica-Stara Novalja- Maslenica-Zagreb, za skupinu „B“,

10.Prijave i informacije: Na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča;

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810;Jure Bušljeta, 0915943 959,099 6854 841,

Napomena: Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke. uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana provedbe izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti, a s obzirom na objektivne okolnosti na terenu