Karlovačko zadobarje

Ivanova hiža, Karlovačko Pokuplje, Priselci,188 m n/m

Jednodnevni izlet u nedjelju,14. kolovoza 2016.godine.

1.Tura: Planinarska kuća „Ivanova hiža“ u Priselcima (zaselak Smukavići) – Zadobarje (1:10 hoda) – Skupica (2:35 hoda) i natrag,

2.Okupljanje sudionika: južni ulaz Zagrebačkog Velesajma u 7:30, te vožnja do Karlovca, Mahičnog i do Planinarske kuće „Ivanova hiža“ u Priselcima (zaselak Smukavići). Od Zagreba automobilima, oko 55 kilometara i dalje planinarski.

Zanimljivosti: Planinarska kuća „Ivanova hiža“ (188 m n/m) je potpuno obnovljena stara drvena kuća na rubu šume u Priselcima, odnosno u zaselku Smukavićima. Do ove destinacije može se doći automobilom iz Mahičnog, mostom preko Kupe pa odmah lijevo 200 m na most preko Dobre, te iza mosta cestom 1700 m do planinarske kuće. Nekad ruševna i trošna kuća osvanula je u potpuno novom svjetlu otkad su je u cijelosti obnovili karlovački planinari HPD-a Martinščak. Ta kuća popularno je izletište svih zaljubljenika u planinarstvo na karlovačkom području, što niti ne čudi, s obzirom da se s ove lokacije pruža prekrasan pogled na okolne obzore, odnosno lijep vidik prema Vodenici, dok je blizina rijeke Dobre posebna čar, koja će oduševiti svakog izletnika. U pozadini se vide Sveta Gera, Plešivica, Žumberak i Svetice. Dom je u sezoni, koja traje od travnja do studenog, otvoren i vikendom uz dežurstvo planinara Martinščaka. Može se i prenoćiti. Ima 10 ležaja. U prizemlju kuće su drvarnica i mala kuhinja, a na katu dnevni boravak i spavaonica. Ispred i iza kuće nalaze se klupe za odmor. Treba li više za ugodno poslijepodne u prirodi?

3. Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno oko 6:00 sati ili oko 18:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K2;T1; Tumačenje zahtjevnosti pogledajte na www.pdnovizagreb.hr u „Vijestima“ broj 25.,od 05.02.2015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

6.Obavezni dokumenti: važeća planinarska  iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture ima Planinarska kuća „Ivanova hiža“ u Priselcima,

8.Prehrana:hrana iz naprtnjače,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, popunu kojih koordinira vodič, a poradi racionalnijih troškova,

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“,

12.Predstavnik organizatora je vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, da će se ponašati u skladu s planinarskom etikom, da će se pridržavati plana provedbe ovoga izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta, a u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.