Medvednica

Pohod i hodočašće Majci Božjoj Sljemenskoj Kraljici Hrvata Godišnje proštenje u nedjelju 19. srpnja 2015.godine. Sveta misa je u 9:00,10:00,11:30 i 15:00 sati, a mi ćemo sudjelovati na misnom slavlju u 10:00 sati.

Mjesto okupljanja sudionika i polaska na pohod u 7:30 sati na Dolju:

Pristup:Tramvajem broj 14, Novi Zagreb-Mihaljevac,oko 35 minuta vožnje,te tramvajem broj 15, Mihaljevac-Gračansko Dolje, oko10 minuta vožnje ili osobnim automobilom do Gračanskog Dolja gdje se do povratka može parkirati automobil ispred ugostiteljskog objekta kod okretišta tramvaja broj 15 ili broj 14 na Mihaljevcu.

Pohod: Gračansko Dolje 7:30-Leustekov put-Stepinčev romarski put Činovnička livada-Planinarska kuća „Junac“- Kapelica Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata 9:45(priprema i sudjelovanje na misnom slavlju do10:40)-Snježna kraljica 10:50(mogućnost povratka autobusom ZET-a, linija broj 140, na Dolje i Mihaljevac) -Planinarski dom „Ivan Pačkovski“na Puntijarki 11:20(pauza po želji većine sudionika do 14:20)-Njivice-Bikčevićeva staza-uz potok Bliznec-Tunel-Gračansko Dolje 15:50.

Kapelica Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata ili Sljemenska kapelica:

Na 1001 metru nadmorske visine, skrivena u sjeni stabala, nalazi se dražesna kamena kapelica koja nosi ime Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata. Obučena u „ruho“ od autohtonog medvedničkog kamena i drva, kapelica je potpuno usklađena s okolnom prirodom.

Kapelica je sagrađena 1932. godine prema nacrtu arhitekta Jurja Denzlera, u čast tisućite obljetnice hrvatskog kraljevstva i 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata. Izvana evocira prve starohrvatske crkvice iz Dalmacije, a iznutra je ukrašena djelima vrsnih umjetnika poput Radauša, Turkalja, Hudoklina i Stupice, inspiriranih hrvatskim motivima. Pažljivo su odabrani i materijali: strop od slavonske hrastovine, oltar od bijelog bračkog kamena, glina za zemljane posude s Petrove gore. Čak je i svileno misno ruho izrađeno po narodnim motivima iz hrvatske povijesti. Iako nema stalnih župljana, kapelica je 1963. postala župnom crkvom neuobičajene Turističke župe Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata, postavši tako najvišom župnom crkvom u Hrvatskoj.

Najposjećenije su mise na godišnje proštenje-nedjelja nakon 15. srpnja (Gospa Karmelska) i božićna polnoćka koju treba bar jedanput doživjeti.

Ukupno efektivnog hoda, planinarskom hodnjom oko 4:30 sata, preći će se oko 15,30 km, a provesti će se  na pohodu ukupno oko 8:20 sati.

Planinarska oprema( planinarske cipele ili čvršće tenisice, te majice za presvući) za jednodnevni izlet, voda za piće obavezna, kao i zaštita od sunca.

Prehrana: po osobnom izboru, osobna iz naprtnjače ili na planinarskom domu na Puntijarki, gdje se može kupiti raznih kuhanih jela.

Vodiči: Željko Jurinjak, 091 2505 810 i Jure Bušljeta, 091 5943 959, 099 6854 841,

Napomena:Odazivom na pohod, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

pdf-icon

Preuzmite letak izleta u PDF-u za ispis.