Medvednica

Izlet u nedjelju, 01. studenog 2015. godine.

1.Tura:Markuševačka Trnava-Gorsko zrcalo-Hunjka-Mrzljak-Njivice-Gračansko Dolje,

Gorsko zrcalo je glatka okomita stijena visoka 15 i široka 10 metara, a  to je poznato vježbalište zagrebačkih alpinista i gorskih spašavatelja. Godine 1980. tu je podignuta nadstrešnica sa stolom i klupama, a 2008.godine iznova izgrađeno. Nazvana Milanovo sklonište ili sklonište „Milan“,u spomen na planinara, alpinistu i člana Gorske službe spašavanja Milana Matovinu-Šubaru koji je 1978. godine poginuo na stijenama Rocky Mountainsa.

Planinarski dom Hunjka je sagrađen je na temeljima stare drvene Rauchove lugarnice, koja je dugo bila vrlo popularno odredište zagrebačkih planinara. Nova kuća je zidana prizemnica s potkrovljem u kojem je nekoliko spavaonica. Podrumska prostorija služi kao planinarska blagovaonica.

Naziv Hunjka potječe od riječi humka, što označava razmeđu između nekadašnjih Kaptolskih, Rauchovih i Kulmerovih šumskih vlastelinstava.

2.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 4:15 sati ili 17:00 km,

3.Zahtjevnost ture: K1; T1;

4.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, voda za piće i zaštita od moguće kiše,

5.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

6.Smještaj: na trasi ture je Pl. dom Hunjka, na kojemu ćemo se zadržati oko 40 minuta,

7.Prehrana:hrana po izboru, osobna iz naprtnjače ili na planinarskom domu Hunjka, 853m,

8.Prijevoz: gradski prijevoz ZET-a, autobusna linija (Dubrava-Markuševac-Bidrovec) broj 205, sa polazišta u Dubravi, polazak u 8:55 sati-dolazak Markuševačku Trnavu 9:20 sati,

9.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

10.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

11.Predstavnik organizatora je vodič:  Željko Jurinjak, 091 2505 810;

12.Napomena:Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati i pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.