Papuk, Crni vrh (865 m n/m)

Papuk u jesenjim bojama

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju 15 i 16.10.2016.godine

1.Opis izleta:

Subota (15.10.2016.): Daruvar- Petrov vrh – Crni vrh – s. Sirač

Polazak iz Zagreba u 7:00 sati, sa parkirališta iza Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), Središće, ulaz moguć iz Avenije Većeslava Holjevca ili sa Avenije Dubrovnik ili od Bundeka, parkiranje se u naselju ne naplaćuje, nakon popune automobila sudionicima, izlazak na Aveniju SR Njemačke i kroz čvorište Buzin na Zagrebačku obilaznicu, te  autocestom do Kutine, 60 km i 29,00 kuna. Na glavnom semaforu  u Kutini produžuje se ravno i slijedi pravac Virovitica-Garešnica. U Garešnici  se napušta  regionalna cesta za Viroviticu, te produžuje ravno kroz centar (semafor), uz benzinsku postaju i robne kuće i drži se smjera Daruvar preko sela: Hrastovac, Uljanik, Blagorodovac, Dežanovac.

U Daruvar se stiže oko 9:00 sati, uz prijeđenih oko 135 km. Opet se produžuje ravno, kroz sam Centar, prelazi željeznička pruga te, još oko 600 m do parkirališta  trgovačkog centra „KTC“ (ujedno i benzinska postaja). Tu se nađu svi sudionici! Može kratak odmor uz kavicu u kafiću. Donosi se odluka što i kako dalje: a) prvo  na Petrov Vrh (614 m n/m), žig ako nekomu nedostaje!?!, kolima još 6 km ili oko 15 minuta vožnje po djelomično oštećenoj asfaltnoj  šumskoj cesti do Doma pod Petrovim Vrhom i 7-minutni uspon na sam Vrh), natrag u Daruvar (do pruge) te zatim, desno, uz rječicu Toplicu do polazišne točke našeg izleta Crnom Vrhu („Bajina Poljana“), b) prvo „osvojiti“ Crni Vrh a pri povratku skočiti do Petrovog Vrha ili c) ovaj puta ne posjetiti Petrov Vrh!

Od Bajine Poljane markirana staza vodi, prvo malo strmije, uz Vrani kamen (817 m n/m), pa potom malo blaže do Crnog vrha (865 m n/m), najviše točke Zapadnog Papuka, ujedno našeg odredišta. Na samom Vrhu je planinarsko sklonište (kontejner) i mala nadstrešnica. Potrebno vrijeme, laganim hodom, do Vrha je 3 sata. Odmor! Spust slijedi istom stazom i traje oko 2 i pol sata. Kod kola smo nešto oko 17:15 sati, a u Siraču, našem odmorištu/prenoćištu oko 18:00. Odmor, okrjepa, večera, druženje, noćenje! Nažalost, kapacitet vikendice – planinarskog doma „Kod veselog Vilija i Ine“ je maksimalno 12 planinarki i planinara!

Nedjelja(16.10.2016.):Ugodna i lagana šetnja po Slavonskom krajoliku

Ustajanje, kavica, rakijica, doručak. Pokret oko 8:00 sati. Trasa je više-manje ravničarska (u „planinarskom“ smislu), uglavnom kroz šumice, po livadama, kroz sela, šumskim putovima, u ukupnom trajanju od oko  4 sata. Staza kreće odmah od kuće.  Ako bi bilo sve kako je zamišljeno – na predviđenoj trasi  trebalo bi se uklopiti i malo „iznenađenje“, posjet jednom prirodnom fenomenu. Bilo bi više nego preporučljivo imati gumene čizme (koje se prvi dan voze u kolima) ili više planinarske cipele (nikako niske tenisice) i obavezno – baterijsku lampu!

Osigurano dva para muških (42/43) i dva para ženskih (37/38) čizama. Koristiti ih se može na smjenu! Oko 12:30 bili bi opet „doma“, na ručku. Odmor i druženje. Predviđeni pokret u Zagreb: kako kome odgovara ali se obično kreće između 16 i 17 sati?  Povratak za Zagreb: može uslijediti a) istim putem, odnosno preko Daruvara, Garešnice, Kutine (10+135 = 145 km), b) preko Pakraca, Lipika pa b1) Novske  (najbrže se dohvaća autocesta / 155 km) , b2) Gaja, Poljane, Banove Jaruge, Kutine (140 km) – sva na bazi „kako god okreneš-sto ti se piše“- oko dva sata vožnje do doma!

2.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: prvi dan  oko 5:30 sati, drugi dan oko 4:00 sati;

3.Zahtjevnost ture: K1;T1; Tumačenje kazala u Vijestima broj 25, od 05. 02.015.godine,

4.Oprema: standardna planinarska oprema za dvodnevni  boravak u planini, boca za vodu s vodom, zaštita od sunaca i moguće  kiše, baterijska svjetiljka, lagana vreća za spavanje potrebna,

5.Obavezni dokumenti: članska planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica,

6.Smještaj:već tradicionalno “Kod veselog Vilija i Ine“ u Siraču,

7.Prehrana:Hrana iz naprtnjače za dva dana, te kod Vilija i Ine,

8.Prijevoz i sudjelovanje u zajedničkom trošku izleta: Troškovi cestarine, goriva po principu, puni spremnik  za puni spremnik i prema dogovoru s vlasnikom automobila, na relaciji Zagreb – Sirač i natrag u Zagreb. Broj sudionika je ograničen do 12 planinarki i planinara, a zbog smještaja,

9.Prijave i informacije: isključivo kod predsjednika Društva Ivana Marinića, 091 2535 471, ili kod dopredsjednika Društva Željka Jurinjaka, 091 2505 810,

10.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je na terenu i domaćin: Vilhelma Hampa, 098 9371 777,

Napomena: Odazivom na izlet/turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.