Petrova gora

Petrov vrh, 512m n/m

Jednodnevni izlet u nedjelju, 03.travnja 2016. godine

1.Tura: Lovački dom Muljava-Rimski put-Veliki Petrovac-Kraljev grob-Mali Petrovac-Mali Velebit- Lovački dom Muljava,

Opis puta: za planinarski uspon idealno je ishodište lovački dom „Muljava“, na cesti iz Vojnića prema vrhu Petrove gore. Lovački dom je stalno otvoren i nudi širok izbor jela i pića. Za uspon je pogodnija varijanta po Rimskom putu, koja počinje lijevo od doma.

Petrova gora: Petrovac, najviši vrh Petrove gore, prostrana je šumovita visoravan s dva neznatno istaknuta vrška podjednake visine, Velikim i Malim Petrovcem. Na Velikom Petrovcu je zapušten velebni spomenik i memorijalni centar, a na Malom Petrovcu ruševina samostana koji je najvjerojatnije sagrađen krajem 13. stoljeća na temeljima ranije rimske utvrde. Zbog čestih upada Turaka u to područje već je u 14. stoljeću bio napušten, a pavlini su se preselili u novi samostan u Kamenskom. Nekad se ta gora nazivala Gvozd što znači šuma. Nakon velikog boja između Mađarske vojske na jednoj strani i Hrvatske vojske pod vodstvom Kralja Petra Svačića na drugoj strani na toj gori poginuo je Hrvatski Kralj Petar Svačić te je po njemu ta Hrvatska gora dobila ime Petrova gora. Prema nastanku to je stara geološka formacija što znači da je razmjerno bogata vodom i specifičnom ponajprije šumskom vegetacijom. To podrazumijeva i izvjesno planinarsko ograničenje jer nedostaju široki vidici, no s time dolazi i velika razvedenost reljefa sa brojnim znatnim grebenima i dubokim prodorima obogaćenim brojnim potocima. Spomenik na Malom Petrovcu, visok 37 m te napušteni komunikacijski toranj na Magarčevcu, koji bi lako mogao postati planinarskom piramidom, osiguravaju izvrstan pogled na neposrednu okolicu, ali i na dobar dio središnje Hrvatske, Gorskog kotara, pa i Slovenije, a naročito sjeverozapadne Bosne. S vrha markirana staza vodi do Malog Petrovca. S vrha nema otvorenih vidika.

2.Okupljanje sudionika: Južno parkiralište ZV u 8:00, a zavisno od dogovora o prijevozu „tko s kim“.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: maksimalno 5:00 sati ili 16:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K1;T1; Tumačenje zahtjevnosti na www.pdnovizagreb.hr u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica s markicom za 2016.godinu, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture nema planinarskog doma,

8.Prehrana: hrana osobna iz naprtnjače,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a vodič će zbog bolje i racionalnije popunjenosti automobila koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima,

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič:Željo Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena:  Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.