Samoborsko gorje

Okić

Jednodnevni izlet u nedjelju, 06. studenog 2016.godine.

1.Tura: Samobor, Anindol, Cerje, Donji Terihaji, Planinarski dom Dr. Maks Plotnikov pod Okićem,(pauza po želji sudionika), uspon na ( po stazi ili po Žoharovom klinčanom putu, a tko želi i osjeća se sposobnim) Okić Grad i spust po stazi na Planinarski dom Dr. Maks Plotnikov pod Okićem, (pauza po želju sudionka), Klake, Sveti Martin, Galgovo.

Okić je strma stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice, visoka 495 m n/m. S njenoga vrha dopire pogled do Pokupolja i Zagreba.Stijene s južne strane Okića odavna su alpinističko vježbalište. Zemljište Okića pripada planinarskoj organizaciji, koja ga je dobila presudom kotarskog suda u Samoboru 1933. godine. U podnožju Okića se nalazi planinarski dom Dr. Maks Plotnikov. Nadmorska visina doma je 411 m n/m.Godine 1843. na Okić se strmom južnom stranom bosa popela prva žena, Dragojla Jarnević. Staza njezinog uspona danas je označena kao Dragojlina Staza. Ona je bila začetnica planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj u doba hrvatskog narodnog preporoda pa se smatra prvom hrvatskom planinarkom i alpinisticom.Na vrhu je Okić Grad ostaci stare gradine. Izvrsno prilagođeni terenu, daju naslutiti nekadašnji oblik i veličinu. Gradina se prvi put spominje 1183. godine, a služila je do 1616. godine. U svojoj prošlosti često je mijenjala vlasnike, a u područje pod njome u više su navrata prodrle Osmanlijske čete.

Osigurani planinarski put (via ferrata-talijanski, klettersteig-njemački) je takav planinarski put ili staza, koji je na teže savladivim dijelovima puta opremljena, odnosno osigurana fiksiranim čeličnim užadima, klinovima, hvatištima, penjalicama, gazištima, ljestvama, lancima i mostovima. Korištenjem „ferrate“ omogućava se planinarima raznih penjačkih sposbnosti uspon na određene pozicije, a po vrlo ne uobičajenim i zahtjevnim stazama, te na zanimljiv, vizualno estetski i tjelesni način .

Zamka je planinarsko uže dužine 6 metara, debljine 6-7 miliometara, a koja služi za vezanje prsnog naveza, a kako se veže  prsni navez pogledajte i naučite i bez obzira ako imate penjački pojas:

2.Okupljanje sudionika: okupljanje i polazak je iz Zagreba u 8:00 sati, sa parkirališta iza Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), ulica Julija Knifera, naselje Središće. Ulazak na parkiralište je moguć iz Avenije Većeslava Holjevca ili sa Avenije Dubrovnik ili od Bundeka, sa mosta „Mladosti“ ili mosta „Slobode“.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 5:00 sati ili 16:50 km,

4.Zahtjevnost ture: K1-K2;T1-T2; Tumačenje zahtjevnosti u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine, www.pdnovizagreb.hr

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom i tko ima komplet za samo osiguranje na osiguranim putovima (kaciga, penjački pojas ili zamku, 2 zamke, 2 karabinera), a želi po Žoharovom  klinčanom  putu na Okić..
6.Obavezni dokumenti: članska planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture je Planinarski dom dr. Maks Plotnikov pod Okićem, koji je opskrbljen,

8.Prehrana:hrana po osobnom izboru, osobna iz naprtnjače ili na planinarskom domu,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, sa sjevernog parkirališta „MSU“,a vodič će koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima. Organizirati ćemo prijevoz vozača naših automobila iz Galgova (Buffet  „Nataša“,Trg Sv. Roka 3) do Samobora, a kako bi se vratili po ostale sudionike izleta u Galgovo,

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič: Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena:Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.