Srednji Velebit

Dabarski kukovi, Srednji Velebit; Snimio: Darko Mihelj, 22.06.2013.

Dvodnevni izlet u subotu i nedjelju, 13. i 14. svibnja 2017. godine

1.Opis ture:

Prvi dan (Subota): Polazak iz Zagreba osobnim automobilima sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma u 6:00 sati. Vožnja autocestom A1 Zagreb – Split do izlaska Gospić i dalje lokalnom cestom prema Baškim Oštarijama. Dolaskom u Baške Oštarije sa desne strane glavne ceste nalazi se crkva sv. Elizabete ispred koje je predviđeno okupljanje sudionika. Od crkve automobilima se nastavlja sporednom cestom do prostrane livade sa okretištem makadamske ceste gdje ostavljamo automobile. Dalje nastavljamo pješice do Metle. Nakon povratka sa Metle, autima se vraćamo do odvojka za Ljubičko brdo, a u prolazu ćemo se kratko zaustaviti u podnožju Filipova kuka. Nakon povratka sa Ljubičkog brda, automobilima svi zajedno krećemo prema prijevoju Kosa i Planinarskom domu Ravni dabar gdje je osigurano noćenje.

Drugi dan (Nedjelja): Nakon doručka, automobilima krećemo natrag iz Ravnog dabra u Baške Oštarije. Automobile ostavljamo kod odmarališta Crvenog križa gdje pješice nastavljamo preko livade Sladovače i Vilijeve staze do vrha Velikog Sadikovca. Po povratku u Baške Oštarije, vraćamo se istim putem automobilima za Zagreb.

Zanimljivosti:

Metla je istaknuti vrh na ličkom rubu vršnog dijela Velebita, iznad Jadovna i Trnovca. Vrh je travnat, a na njemu je oštećeni kameni stup. S vrha se lijepo vidi strmi Oštri Kozjak i velik dio Like oko Gospića. Dakako, vrh je prekrasan vidikovac na dio Velebita od Sadikovca preko Visočice sve do Svetog brda.

Ljubičko brdo uzdiže se povrh izvora potoka Ljubice (otud mu ime), zatvarajući sa sjeverne strane oštarijsko polje. Niže padine obrasle su šumom do polovine visine, a iznad toga je travnati pojas, dok se na sjeverozapadnom dijelu brda nalaze slikovite okomite stijene (Medvjeđi kuk, Božin kuk i Kuk od Karline plane).

Veliki Sadikovac je istaknuto brdo jugoistočno od Baških Oštarija, s dva vrha i prostranim travnatim sedlom između njih. Vrh je orijentiran na ličku stranu. Po slikovitosti vidika to je jedan od najljepših velebitskih vrhova, a sam vrh je razmjerno lako dostupan pa je vrlo zahvalno planinarsko odredište. Na vršnom grebenu, 50 metara prije vrha, široka je i duboka krška jama.

2.Okupljanje sudionika: u 06:00 sati na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: prvi dan 6:00 sati, drugi dan 5:00 sati.

4.Zahtjevnost ture: K2;T2; Tumačenje zahtjevnosti na www.pdnovizagreb.hr u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine.

5.Oprema: standardna planinarska oprema za dvodnevni boravak u planini, ponijeti dovoljne količine vode za dva dana, zaštitu od sunca, slojevitu odjeću, zaštitu od vjetra i moguće kiše, baterijsku svjetiljku i vreću za spavanje.

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica.

7.Smještaj: na trasi ture nalazi se Planinarski dom u Ravnom dabru koji se opskrbljen isključivo pićem, nema električne energije pa je potrebno osigurati alternativne izvora za punjenje mobitela, fotoaparata i ostalih elektroničkih uređaja. Cijena noćenja je 50 kuna (45 kuna noćenje + 5 kuna boravišna pristojba). Preporuča se obavezno korištenje vreća za spavanje.

8.Prehrana: hrana i piće po osobnom izboru iz naprtnjače za dva dana (u subotu navečer je predviđeno kuhanje graha pa molim sudionike da ponesu konzerve graha i juhu za kuhanje graha).

9.Prijevoz: osobnim automobilima (sudionici će se međusobno dogovoriti sa vozačima oko individualne podjele troškova cestarine i goriva, cestarina od Zagreba do Gospića iznosi 86 kuna).

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča.

11.Rok prijave: Petak, 05. svibnja 2017. godine do 13:00 sati.

12.Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“

13.Predstavnik organizatora je vodič: Luka Mihelj, 099 3034 535

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.