In memoriam – Marijana Purgar (1944. – 2017.)

Dana 28. siječnja 2017. godine napustila nas je naša dobra prijateljica i članica našeg Društva, Marijana Purgar.

U planinarsko društvo „Novi Zagreb“ pristupila je još davne 1981. godine sa svojim suprugom Vjekoslavom te djecom Verenom i Hrvojem. Skromna, nježna i nenametljiva ostat će vječno u našim srcima po svom zaraznom osmijehu i spremnosti da svakom nesebično pomogne osobno, svojom rukom, riječima ili savjetom. Dok je bilo zdravlja, sa svojim je suprugom (i djecom, dok su bila manja) prošla mnoge planine u Hrvatskoj; gotovo da nije bilo kutka naše domovine gdje njezina noga nije stupila.

Marijana – izvanredna supruga, majka, baka, sestra, punica i svekrva – bila je na svoj tihi i nenametljivi način – dobar duh naših planinarskih izleta i druženja! U sjećanju će nam ostati i njezina nezaboravna kuhinja – odlični kolači, pekmezi, džemovi, marinirana riba, gljive i ostale delicije. Punih smo se 36 godina družili s Marijanom, Marijankom, našom dragom Mankom kako smo je zvali njezina obitelj i mi. Dugačak je to period života! Naša se Manka s nama radovala svakom našem uspjehu, bilo na planinarskom ili osobnom planu iskreno i od srca što je u današnjim vremenima prava rijetkost.

Kratka i teška bolest otela te Marijano iz naših života ali tvoja skromnost, nenametljivost i ljubaznost ostat će zauvijek u našim mislima i srcima dok i nas bude. I kadgod budemo prebirali po starim fotografijama, dijapozitivima ili digitalnim fotografijama sjetit ćemo se naših zajedničkih doživljaja i veselih dogodovština.

Mislim da možemo reći kao što je to rekao jedan poznati pjesnik da je, Manka, tvoj život bio upravo takav – „Neka život bude lijep poput ljetnih ruža, a smrt poput jesenskog lišća“ jer si u naše živote donosila ljepotu, i mirise veselja i radosti ruža u punoj cvatnji, a s ovoga svijeta otišla si naglo poput lista u jesen.

Članice i članovi PD „Novi Zagreb“