Željko Jurinjak, zaslužio Najviše priznanje HPO

S radošću vas izvješćujemo kako je naš vrijedni i uvaženi član Željko Jurinjak ispunio uvjete i dobio Najviše priznanje HPO, redni broj 190, dana 3.listopada 2016.godine od Komisije za planinarske putove HPS-a.

Naš Željko je član Planinarskog društva „Novi Zagreb“ od 1996. godine, i prije nije bio član planinarske organizacije. Obilazak (HPO) obilaznice je započeo 26. veljače 2002.godine, a okončao 25. rujna 2016.godine, odnosno za 14 godina. Najviše priznanje redni broj 190 govori sve, odnosno da je prije njega samo 189 osoba zaslužilo i verificiralo završetak HPO, a s obzirom i na činjenicu da u Hrvatskoj ima oko 30 000  članica i članova planinarski organizacija udruženih u Hrvatski planinarski savez. Željko je naš najaktivniji član, a što se ogleda kroz organizaciju i vođenje izleta u Društvu, i to praktički svaki drugi vikend, a sudionik je svakog izleta.

Čestitamo Željku!

O Hrvatskoj planinarskoj obilaznici:Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je glavna i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obilaznicom upravlja HPS, a ona je slijednik tradicije transverzale Po planinama Hrvatske, koja je bila aktivna prije Domovinskog rata. Hrvatsku planinarsku obilaznicu priredila je Komisija za planinarske putove HPS-a, a otvorena je 14. svibnja 2000. Godine  prigodom proslave 125. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Obilaznica ima 152 kontrolne točke, koje su grupirane u 20 područja. Kontrolne točke HPO-a su najatraktivniji hrvatski vrhovi, a jedine kontrolne točke koje nisu vrhovi su Alpinistička zbirka u Zavičajnom muzeju u Ogulinu, te Horvatove stube na Medvednici.

Hrvatska planinarska obilaznica ima šest stupnjeva priznanja:

1.Za brončanu značku treba obići potrebne kontrolne točke iz 10 područja i ukupno najmanje 25 kontrolnih točaka. Posjetitelj prema vlastitim željama izabire područja i potrebne kontrolne točke unutar njih.

2.Za srebrnu značku potrebno je obići potrebne kontrolne točke iz 15 područja i ukupno 50 kontrolnih točaka. Jedina obavezna točka za srebrnu značku je Dinara, a obilazak se dokazuje fotografijom na vrhu (žig nije dovoljan!).

3.Za zlatnu značku treba obići 75 kontrolnih točaka (potrebne kontrolne točke iz svih 20 područja i ostale KT po vlastitom izboru).

4.Za posebno priznanje treba obići 100 kontrolnih točaka (uvjeti za zlatnu značku i još 25 kontrolnih točaka po vlastitom izboru).

5.Za visoko priznanje treba obići 125 kontrolnih točaka (uvjeti za posebno priznanje i još 25 KT po vlastitom izboru).

6.Za najviše priznanje treba obići 150 kontrolnih točaka (uvjeti za visoko priznanje i još 25 kontrolnih točaka po vlastitom izboru).

Posebno, visoko i najviše priznanje uručuju se sredinom prosinca na svečanosti koju priprema Komisija za planinarske putove HPS-a.